Перше обговорення зарплати: корисні поради

|

Сильна жінка дивиться у камеру – переговори про підвищення зарплати
Найважливіші факти про обговорення зарплати

Час читання: приблизно 4 хв

  • В середньому чоловіки просять про підвищення зарплати частіше, ніж жінки, і йдуть на переговори більш впевнено.
  • В середньому ви можете розраховувати на підвищення зарплати від трьох до десяти відсотків. Якщо ви змінюєте роботу, то можете розраховувати навіть на 20 відсотків.
  • Правильно обраний час і ретельна підготовка мають вирішальне значення для успішних переговорів.
  • Якщо ви знаєте свою ринкову вартість і використовуєте цілеспрямовані психологічні поради, вам буде легше отримати бажану зарплату.

Ви вже деякий час працюєте на своїй першій роботі. Усе йде чудово, але хотілось би вищу зарплату. Але перед тим, як піти на перше обговорення, необхідно врахувати кілька моментів. На яку зарплату ви можете розраховувати? Коли саме обрати час і як  підготуватися? Ви дізнаєтеся, яких порад слід дотримуватися, щоб отримати бажану зарплату.

Просити підвищення зарплати не завжди легко. Особливо для жінок це великий виклик. Це показує дослідження Glassdoor, проведене у 2022 році. Жінки йдуть на обговорення зарплати менш впевнено, ніж чоловіки. В середньому 45 відсотків чоловіків просять про підвищення зарплати, й лише 35 відсотків - жінки. Ця «різниця у впевненості» означає, що жінки з меншою ймовірністю отримають ту зарплату, яку вони насправді просять. Але одне можна сказати точно: багато хто хоче підвищення зарплати. Питання в тому, як цього домогтися?

Обговорення зарплати: Коли та скільки?

Залежно від розміру компанії, галузі, тривалості вашої роботи в компанії та вашого професійного досвіду, ви зазвичай можете отримати підвищення від трьох до десяти відсотків. Якщо ви змінюєте роботу, ви можете попросити у нового роботодавця ще більше. Особливо, якщо вас захантили, ви можете розраховувати на 20 відсотків.

Правильно обраний час для переговорів має вирішальне значення. Відповідний час - це, наприклад, кінець випробувального терміну, зміна контракту або коли у вас з’являється більше відповідальності. Але і підвищення також є слушною нагодою. Весна - особливо вдалий час для першого обговорення зарплати. У цей час цілі компанії на рік, як правило, вже визначені, і ваш керівник знає, скільки складає бюджет.

Молодий чоловік впевнено сміється - Підготовка до обговорення зарплати

Наша порада: замість того, щоб просити про підвищення зарплати, ви можете попросити про перегляд заробітної плати. Перегляд звучить набагато позитивніше, ніж вимога. Чому б не спробувати?

Розрахуйте свою ринкову вартість

Перш ніж починати обговорення зарплати, необхідно знати свою ринкову вартість. Хтось може сказати що це складно, але це не так. Якщо ви знаєте свою вартість, ви можете йти на зустріч з більшою впевненістю і вимагати більше. Але як дізнатися свою вартість? Перший крок - порівняти середні зарплати на сайтах оголошень про вакансії. Але оголошення про вакансії від компаній також можуть бути корисними. Іноді там можна знайти приблизний діапазон зарплат.

Однак найважливішими факторами є ваші особисті навички та ваша кар'єра. Такі фактори, як ваша освіта, подальше навчання, професійний досвід або ваші попередні успіхи, значно підвищують вашу ринкову вартість.

Як підготуватися до обговорення зарплати

Враховуючи вашу ринкову вартість, ви вже маєте найважливіші аргументи для переговорів. Запишіть свої аргументи й добре подумайте про те, чого ви змогли досягти для компанії в минулому. Під час переговорів найкраще викласти свій найсильніший аргумент в самому кінці. Так він надовше залишиться в пам'яті інтерв'юера і справить на нього незабутнє враження.

Шість психологічних порад для наступних переговорів

На додаток до ваших значущих аргументів, ви можете використовувати кілька простих порад під час переговорів. Існує кілька психологічних і риторичних порад, які можуть допомогти вам підвищити шанси на те, щоб отримати бажану зарплату.

  • Говоріть першими: якщо ви вкажете бажану зарплату на самому початку, ви виглядатимете більш впевнено. Крім того, ця сума часто слугує орієнтиром для подальшої розмови.
  • Називайте непарну суму: непарна сума дає вашому босу відчуття, що ви ретельно подумали про бажану зарплату. Завжди називайте бажану річну зарплату.
  • Більшої впевненості: уникайте умовного способу і слабких фраз, таких як "міг би або мав би". Натомість говоріть чіткими та виразними реченнями.
Впевнена жінка - успішні переговори про зарплату
  • Не бійтеся незручного мовчання: особливо на переговорах може швидко статися так, що всі зроблять паузу. У такій ситуації не варто так легко здаватися, а витримати цю паузу. Це покаже вашу рішучість і впевненість у собі. Але і тут не перестарайтеся.
  • Будьте відкриті до компромісів: будьте гнучкими і йдіть назустріч своєму керівнику. Окрім зарплати, ви можете отримати інші переваги, такі як проїзний квиток, пенсійна програма компанії або подальше навчання.
  • Ніколи не погоджуйтеся на першу пропозицію: не варто погоджуватися на першу зустрічну пропозицію. Чому? Тому що це ніколи не буде найкращою пропозицією. Якщо ви скористаєтесь нею як орієнтиром, то створите собі більше можливостей для просування.

Типові помилки, які потрібно уникати

Звичайно, є речі, які можуть піти не по плану. Особливо, коли йдеться про перше обговорення зарплати, можна перенервувати. Але якщо ви уникнете цих п'яти помилок, ваше наступне обговорення зарплати пройде цілком успішно.

1. Недостатня підготовка

Якщо ви підете на переговори без переконливих аргументів, вам буде важко обґрунтувати свою нову зарплату. Натомість шукайте аргументи, які підтверджують вашу продуктивність і навички. Наприклад, особиста відповідальність, нові зони відповідальності або успішно завершені проєкти - це хороші аргументи.

2. Неправильні аргументи

Для вашого керівника один аргумент має першорядне значення: ваш внесок в успіх компанії. Особисті чи фінансові проблеми не обов'язково виправдовують ваше прохання про підвищення зарплати. Тому відкладіть убік правдоподібні та обґрунтовані аргументи.

3. Недооцінка себе

Нервувати перед співбесідою - це цілком нормально. Однак не варто недооцінювати себе через невпевненість у собі. Якщо ви знаєте свою ринкову вартість, ви зможете обґрунтувати вищу зарплату.

4. Неправильний вибір часу

Вибір часу - це важливо. Корпоративні вечірки, внутрішні кризи або коротка розмова перед кавою не є зручними моментами. Правильно обраний момент може вирішити успіх і поразку.

5. Відсутність конкретних зарплатних очікувань

Перед обговоренням зарплати подумайте про те, яку зарплату ви хочете отримати. Без конкретної цифри в голові, ваш менеджер зазвичай має пропозицію. Тільки вона часто не відповідає вашим власним уявленням. Тому завжди майте на увазі конкретну мету і спочатку називайте свою цифру.

Читайте також

Жінка з протезом на руці - страхування від нещасних випадків на виробництві

| ТОВ 'ОВБ Алфінанц Україна'

Страхування від нещасних випадків на виробництві: як захистити свою працездатність

Що робити, якщо одного дня ти більше не зможеш працювати? Це може статися швидко — раптовий нещасний випадок або хвороба, і ти більше не можеш виконувати свою роботу. Можна захистити себе від фінансових втрат за допомогою страхування від нещасного випадку на виробництві. Ми покажемо тобі, що охоплює страхування по інвалідності і коли це потрібно тобі.

Домашній офіс жінки на дивані

| ТОВ "ОВБ Алфінанц Україна"

Нове робоче місце: поради щодо роботи з дому

З сонячного балкона, зручно з дивана або за ідеально обладнаним письмовим столом – домашній офіс можна облаштувати будь-де вдома. Робота стає більш гнучкою і можна краще поєднувати своє особисте життя з роботою. Дізнайся все, що тобі потрібно знати про роботу вдома.