Постійні витрати домогосподарства за місяць: скільки витрачати?

|

Дитина зі скарбничкою і монетами - щомісячні постійні витрати домогосподарства
Найважливіші факти про постійні витрати домогосподарства:

Час читання: приблизно 4 хв

  • Щоб прорахувати свої витрати, важливо знати постійні щомісячні витрати у твоєму домогосподарстві
  • Сюди входять усі регулярні витрати, наприклад, щомісячні витрати на проживання.
  • Додаткові витрати з’являються при відвідуванні кінотеатру та ресторанів, дозвіллі та покупок.
  • Витрати на проживання, залежать від твого місячного доходу. Правило 50-30-20 допомагає тобі оцінити, на які речі витрачати свій місячний бюджет.
  • Тільки тоді, коли у тебе є повна картина, ти зрозумієш, де можна заощадити кошти.

Чи знаєш ти, скільки ти витрачаєш щомісяця? Більшість людей не зовсім розуміють, скільки вони витрачають щомісяця, але це якраз основи правильного планування фінансів та життя. Загальні витрати домогосподарства завжди складаються з фіксованих і змінних витрат. Але що таке постійні витрати? І яку частку бюджету вони мають складати?

Знайти правильний баланс між доходами і витратами не завжди легко. Тому, перш за все, важливо уважно переглянути власні витрати, оскільки, якщо ти знаєш свої щомісячні витрати, тобі легше буде зрозуміти як зекономити. Постійні витрати тут особливо важливі.

Що таке постійні витрати домогосподарства?

Постійні витрати - це витрати, які відбуваються регулярно і мають однакову суму. Витрати на проживання, такі як оренда та електроенергія, є типовими прикладами фіксованих витрат. Витрати у певний проміжок часу, зазвичай щомісяця, і викликають певні, відносно однакові витрати. Чим вищі ці постійні витрати, тим менш гнучким ти стаєш щодо інших витрат.

Деякі постійні витрати необхідно сплачувати щомісяця, а інші лише щоквартально або навіть щорічно. В останньому разі, це стосується, наприклад, страхування.

Змінні витрати, з іншого боку, можуть коливатися щомісячно. Відповідно, на відміну від фіксованих витрат, у тебе завжди є можливість заощадити. Змінні витрати виникають, наприклад, у вільний час або під час покупок.

Постійні витрати охоплюють:

  • Оренду
  • Погашення кредитів або іпотеки
  • Водопостачання
  • Електроенергію
  • Опалення
  • Страхування
  • Податки
  • Витрати на лізинг
  • Квитки на місцевий транспорт
  • Підписки
  • Телефон та Інтернет
  • Пакетні послуги для мобільного
  • Підписки на потокове або платне телебачення
  • Клубні та членські внески
  • Плата за дитячий садок
  • Аліменти
  • ... і так далі.

Сума фіксованих та змінних витрат, звичайно, залежить від домогосподарства. Найголовніше, скільки грошей у тебе є щомісяця. Існують певні орієнтовні правила, які ти можеш використовувати.

Ось як повинні виглядати твої постійні витрати за місяць

Після того, як ти розрахуєш свої постійні витрати та порівняєш їх із місячним доходом, ти швидко зрозумієш, що потрібно робити. Тобі можуть допомогти наступні правила:

Постійні витрати не повинні перевищувати 50 відсотків твоєї чистої зарплати.

Для максимальної фінансової гнучкості, постійні витрати повинні бути якомога меншими. За правилом, твої постійні щомісячні витрати ніколи не повинні становити понад 50 відсотків від чистої зарплати.

Було б навіть краще притримуватись 30-40%, але це не завжди можливо. Все залежить від того, скільки ти заробляєш, де проживаєш і наскільки там висока орендна плата.

Орендна плата не повинна перевищувати третини твоєї чистої зарплати

Твої витрати на оренду, які, мабуть, є найбільшою складовою фіксованих витрат, не повинні перевищувати третини твоєї чистої зарплати, включаючи комунальні послуги!

Якщо ти витрачаєш значно більше, тобі слід переглянути свою житлову ситуацію, навіть якщо це не завжди легко, особливо у великих містах і районах з високою орендною платою.

Включення опалення

Пенсійні заощадження залежать від віку

Бідність похилого віку є важливою темою для Європи та України, оскільки встановленої законом пенсії вже давно недостатньо для підтримки рівня життя у старості. Саме тому приватні пенсійніфонди також мають бути включені у твої витрати.

Чим ти старше, тим вищий відсоток твого чистого доходу, який має спрямовуватися на недержавне пенсійне забезпечення. Для людей, які тільки починають свою кар’єру, рекомендується від 4 до 6 відсотків; з 30 років приблизно від 5 до 8 відсотків; а з 40 років від 7 до 10 відсотків.

Батько та дочка використовують рахівницю

Скарбничка – це необхідність

Резерви необхідні для того, щоб бути готовим до різних фінансових невдач. Три місячні чисті зарплати – це рекомендована сума, яку однозначно слід відкласти.

Таким чином, у тебе буде достатньо грошей, щоб покрити спонтанні витрати, але ти зможеш спокійно витрачати кошти на те, що тобі подобається.

Підсумок: ось як працює правило 50-30-20

Численні показники та рекомендації, на перший погляд можуть здатися складними, але насправді це не так. Правило 50-30-20 - це хороший спосіб запам'ятати, як скласти свій бюджет.

Основне правило говорить: 50 відсотків твого бюджету йде на постійні витрати, 30 відсотків на відпочинок і 20 відсотків на заощадження. Це дозволяє легко підрахувати, скільки й на що ти витрачаєш щомісяця.

Підсумовуючи, наведемо адекватний розподіл витрат:

  • 50 відсотків йдуть на постійні витрати, включаючи витрати на проживання та інші постійні витрати. Сюди входить орендна плата, яка не повинна становити занадто велику частку твоїх фіксованих витрат, щоб не перевищити бюджет.
  • 30 відсотків йде на дозвілля, споживчі витрати та інші змінні витрати
  • 20 відсотків на заощадження та погашення кредитів. Перш за все, важливо зберегти на своєму рахунку рекомендовані резерви в розмірі трьох місячних чистих зарплат. Після цього, тобі слід подумати про те, як розумно інвестувати свої гроші, щоб нарощувати капітал на майбутнє. Це може бути, наприклад, будівельно-ощадний договір, особистий фінансовий план або приватне пенсійне страхування.

При умові, що ви заробляєте $600 на місяць, ваші постійні витрати на місяць повинні складати максимум$300, включаючи максимум $200 на оренду. $180 йдуть на відпочинок та змінні витрати, а $120 можна заощадити або інвестувати у ваш власний пенсійний план.

Якщо ти хочеш розглянути свої постійні витрати та потенційні заощадження детальніше, варто звернутися до фінансового консультанта. Ти зможеш крок за кроком переглянути свої витрати та проаналізувати, де можна заощадити.

Хочеш налагодити свою фінансову ситуацію?

Твій фінансовий радник допоможе тобі розрахувати постійні та змінні витрати та заощадити гроші.

Читайте також

Жінка з протезом на руці - страхування від нещасних випадків на виробництві

| ТОВ 'ОВБ Алфінанц Україна'

Страхування від нещасних випадків на виробництві: як захистити свою працездатність

Що робити, якщо одного дня ти більше не зможеш працювати? Це може статися швидко — раптовий нещасний випадок або хвороба, і ти більше не можеш виконувати свою роботу. Можна захистити себе від фінансових втрат за допомогою страхування від нещасного випадку на виробництві. Ми покажемо тобі, що охоплює страхування по інвалідності і коли це потрібно тобі.

Лампочка горить та споживає електроенергію – Споживання енергії

| ТОВ "ОВБ Алфінанц Україна"

Зростання цін на енергію: Як заощадити електроенергію та гроші

Нинішня енергетична криза та постійно зростальна інфляція в Європі спричиняють значне зростання цін — особливо цін на енергію. Щоб добре підготуватися до майбутніх зимових місяців, є кілька речей, які можна зробити вдома. Навіть прості заходи можуть допомогти зменшити витрати на опалення та заощадити багато енергії. Тут ти знайдеш всі поради та способи, як можна зменшити свої витрати на енергію та споживання електроенергії.