Перша спільна квартира: Що потрібно знати

|

Пара на дивані переїжджає разом
Найважливіші факти для переїзду разом

Час читання: приблизно 5 хв

  • Багато пар мріють про спільне житло. Майже 60 відсотків пар в Україні живуть разом до шлюбу.
  • Коли ви переїжджаєте разом, ви не тільки ділите квартиру, але й усі витрати.
  • Переїзд у нове житло може швидко бити по кишені. Для того, щоб знизити витрати, їх важливо добре спланувати.
  • Спільний рахунок допомагає відстежувати спільні витрати. З нього також можна сплачувати страховку.

Перша спільна квартира - це, мабуть, найвеличніша подія для кожної пари. Знайти відповідне житло - це вже виклик. Але переїзд ще більш захопливий: меблі, оздоблення, побут, фінанси та повсякденне життя. Все потрібно обговорити й з'ясувати. Ми зібрали для вас найважливіші факти та поради.

Перша спільна квартира багато що змінює у стосунках. Постійні переїзди між квартирами закінчуються, і ви знову розкриваєте один одного з різних сторін. Сьогодні переїжджати разом дуже поширене явище серед молодих пар. Згідно з дослідженням  2021 року від ElitePartner, серед пар, які зустрічалися від одного до трьох років, майже 60 відсотків живуть разом. Трохи більше половини пар потім разом шукають нове житло. 

Однак перед тим, як переїжджати, потрібно подбати про багато речей. Пошук квартири може швидко затягнутися на кілька місяців і зіпсувати нерви. Ретельно подумайте зі своїм партнером про те, що важливо для вас обох у квартирі. Чи обов'язково вам потрібна ванна або балкон? Або більш важливе місце розташування?

Переваги та недоліки переїзду разом

Однак, перш ніж переїжджати зі своїм партнером, необхідно знати усі переваги та недоліки. Найголовніше - це те, щоб у переїзду була правильна мета. Суто фінансова мета не повинна бути на першому місці.

Переваги спільного житла

  • Більше спільних речей та меблів: Оскільки ви об'єднуєте власні речі, їх стає більше. Як правило, не потрібно купувати багато нових меблів.
  • Витрати: Фіксовані витрати, такі як оренда, електроенергія або їжа, розподіляються на двох.
  • Спільне розв'язання проблем: Повсякденні проблеми можна вирішувати разом і швидко звернутися до партнера.
  • Спільна хатня робота: Приготування їжі, похід по магазинах чи прибирання може бути виснажливим. Часто простіше і швидше робити це разом, за умови, що кожен допомагає один одному.
  • Більше часу разом: Немає потреби витрачати час на зустрічі. Ви маєте більше часу, щоб спланувати спільний час та побачити один одного.
Жінка дивиться на чоловіка з посмішкою - переїзд разом парою

Недоліки спільного житла

Але, попри на переваг, існують і деякі недоліки спільного житла. Відкритість та певна толерантність необхідні для того, щоб у довгостроковій перспективі усунути недоліки.

  • Менше простору: Якщо до спільного життя у вас був власний простір, то тепер ви ділите не лише житло, а й повсякденне життя. Однак, тут можуть допомогти власні хобі та інтереси.
  • Можливі конфлікти: Обговорення проблем - це, звичайно, нормально, але конфлікти можуть виникати через різні потреби або звички. Наприклад, у вас різний режим прибирання або певний порядок у гардеробі? Сильні розбіжності можуть легко призвести до суперечок.
  • Повсякденна рутина: Мати однаковий розпорядок дня не завжди весело. З часом розпорядок дня може стати випробуванням у стосунках.
  • Спільні меблі: Те, що з одного боку є перевагою, з іншого боку може бути недоліком. Два дивани можуть не підходити під спільний інтер’єр. Необхідно поступитися або продати все і придбати нові меблі.

Що потрібно врахувати перед переїздом

Щоб через кілька днів після переїзду не пошкодувати про своє рішення і не дізнатися багато нового про свого партнера, варто пам'ятати кілька речей. Перед переїздом, спробуйте пожити разом на пробній основі.

Тривалі канікули або цілий тиждень у домі іншої людини стануть перевіркою ваших стосунків. Таким чином ви зрозумієте чи зможете жити разом без зайвих зобов'язань.

Вам обов'язково слід заздалегідь прояснити і обговорити власні ідеї та побажання щодо спільного життя. Це допоможе вам уникнути конфліктів згодом та зрозуміти очікування один одного. Крім того, перед переїздом слід з'ясувати, чи хочете ви переїхати у нову квартиру, або у квартиру партнера.

Переїзд: зменшення витрат

Незалежно від того, переїжджаєте ви на іншу вулицю або в зовсім інше місто, переїзд може швидко стати стресовим і дорогим. Багато чого потрібно підготувати до цього важливого дня. Але якщо спланувати все заздалегідь, можна зменшити витрати.

Однією з найбільших витрат є фактична вартість переїзду. Ви наймаєте транспортну компанію чи вам потрібен лише вантажний фургон і кілька помічників? Можливо, у когось із ваших знайомих навіть є фургон або причіп. Це заощадить ще більше грошей.

Перед переїздом також варто повністю звільнити приміщення. Будь то меблі, електроприлади, прикраси, посуд чи одяг - якщо ви ретельно розберете речі, ви зможете багато чого продати. Як результат, ви зменшите кількість речей для перевезення, а також збільшите свій бюджет.  

Пара з картонною коробкою переїжджає разом

4 фінансові поради для переїзду разом

Переїзд - це дорого, але спільне проживання не обов'язково має бути дорогим. Існує кілька порад щодо спільного проживання, які можуть заощадити вам і вашому партнеру не тільки час і нерви, але й, перш за все, гроші.

1. Поговоріть про гроші

Безумовно, один з найважливіших пунктів - спілкування. Спілкування важливе будь-де, але особливо у спільних відносинах. Ви повинні мати можливість відкрито говорити зі своїм партнером на тему грошей, щоб прояснити важливі питання. Чи розподіляєте ви оренду житла 50/50, або ж одна людина заробляє значно більше? У такій ситуації може бути корисно скоригувати орендну плату пропорційно до зарплати. Довірливе і чесне спілкування - це ключ до успіху.

2. Успішно плануйте бюджет

Коли ви починаєте жити разом, з'являється багато речей, які потрібно організувати. Спільні фіксовані витрати, такі як електроенергія, газ або орендна плата, можна розділити. Спільний рахунок - це хороший спосіб керувати спільними витратами. За допомогою спільного рахунку ви можете розпоряджатися спільними грошима і використовувати їх для здійснення платежів або переказів. Це означає, що вам більше не потрібно балансувати спільні витрати.

Наша порада: книга витрат допоможе отримати кращий огляд ваших щомісячних доходів і витрат.

3. Розділіть важливі страховки

В одному домогосподарстві зазвичай є спільні страхові поліси. Якщо у вас є спільний рахунок, ви можете відстежувати ваші спільні страховки. Але якими страховками ви можете поділитися зі своїм партнером?

Страхування особистої відповідальності

Це один з найважливіших видів страхування, який покриває вас фінансово у випадку пошкодження майна, тілесних ушкоджень і фінансових збитків, завданих третім особам. Якщо ви живете разом, ви можете об'єднати свої страховки, подати заяву на спільне страхування і заощадити гроші.

Страхування судових витрат

Якщо ви живете разом, ви також можете розділити страховку. Страхування судових витрат покриває ваші юридичні та судові витрати у разі виникнення судового спору.

Страхування домашнього майна

При страхуванні домашнього майна, ви страхуєте все своє домашнє майно від збитків, спричинених пожежею, крадіжкою зі зломом, пошкодженням водою або при вандалізмі. Якщо у вас спільне домогосподарство, вам потрібен лише один поліс страхування домашнього майна.

4. Скасуйте дублікати договорів

Якщо ви живете разом, у вас, звичайно, будуть спільні договори на електроенергію, газ та інтернет. Тому перед переїздом, слід з'ясувати, що робити з вашими наявними договорами. Ви хочете укласти новий договір на електроенергію та Інтернет або залишити старий? Ви повинні своєчасно розірвати старі договори. Як правило, ви можете розірвати договір за кілька тижнів до переїзду. 

Завдяки спільному рахунку ви можете легко та чітко розподіляти витрати.

 

Читайте також

Двоє студентів розмовляють на дивані

| ТОВ "ОВБ Алфінанц Україна"

Пенсійне забезпечення для студентів: чи це працює?

Думаєте про пенсію у свої 20 років? Пенсія для студентів це щось захмарне. Але особливо молоді люди повинні думати про своє пенсійне забезпечення і робити активні резерви, адже чим раніше, тим краще. Але як ви можете робити приватні накопичення на потім, поки ви ще навчаєтеся? Тут ви можете дізнатися все, що вам потрібно знати про своє пенсійне забезпечення.

Наречений і наречена тримають один одного, сміючись - планування весілля

| ТОВ "ОВБ Алфінанц Україна"

Планування весілля: Як заощадити гроші

У вузькому колі у власному саду чи з сотнями гостей на узбережжі Італії - власне весілля є одним з найкрасивіших і найдорожчих днів у житті багатьох молодят. Весілля повинно бути не тільки добре спланованим, але й профінансованим. Ми зібрали найважливіші поради для фінансування весілля і покажемо, як ви можете легко спланувати свій бюджет.