Дитячі вклади: Розумний інвестиційний план для дітей

|

Малюк, що посміхається – заощаджуй розумно з інвестиційним планом для дітей
Важливі факти про дитячі вклади

Час читання: приблизно 4 хв

  • Якщо ти хочеш заощадити гроші для своїх дітей, краще починати якомога раніше. Навіть невеликі внески можуть мати велике значення в довгостроковій перспективі.
  • Існують різні способи інвестування грошей, які батьки можуть розглянути. Найголовніше, це знати мету та час інвестицій.
  • Депозити на вимогу, строкові вклади або ощадний рахунок у банку мають найменший ризик, але пропонують невеликий відсоток.
  • Фонди, акції та цінні папери пропонують вищу прибутковість. Інвестування за допомогою фондів має сенс, особливо у довгостроковій перспективі. Довгі терміни погашення компенсують коливання на ринку.

На водійські права, освіту або майбутні збереження: якщо ти почнеш відкладати гроші на власних дітей, хрещеників чи онуків у ранньому віці, ти зможеш інвестувати значну суму навіть з невеликими внесками, і зняти ці гроші коли вони знадобляться. Але наскільки вигідні дитячі вклади у час низьких процентних ставок та високої інфляції?

Часи скарбничок та ощадних книжок давно минули. Принаймні, якщо ти хочеш інвестувати у своє чадо в довгостроковій перспективі, потрібно уважно розглянути різні види інвестицій. Низькі відсоткові ставки за кредитними залишками, від’ємні відсоткові ставки в багатьох банках та високий рівень інфляції означає, що гроші, які зберігаються на рахунку чи ощадній книжці, постійно втрачають цінність. Ось чому важливо інвестувати з якнайкращою віддачею, не ризикуючи.

Чому дитячі вклади мають сенс

На дітей потрібні гроші, це зрозуміло. І чим старше вони стають, тим більші витрати: водійські права, перша машина, перебування за кордоном, навчання чи перша власна квартира – витрати на молодь важко покрити самостійно.

Профінансувати усе це при неповній зайнятості або невеликій зарплаті складно. Набагато легше, коли батьки, бабусі, дідусі чи хресні батьки надають фінансову допомогу на ранній стадії.

З невеликими щомісячними внесками можна накопичити непогану суму за десять-двадцять років або навіть довше. Якщо все інвестувати з передбачливістю та з достатньою прибутковістю, ти також виграєш від ефекту складних відсотків. Тому активи збільшуються непропорційно.

Важливо, щоб середня прибутковість у довгостроковій перспективі була вище рівня інфляції.

Інвестуємо у дітей правильно: Як це працює?

Відповідна форма інвестування залежить насамперед від того, як довго триватимуть заощадження.

Нині отримати прибуток можна тільки за участю на фондовому ринку, наприклад, за допомогою плану заощадження коштів. Однак важливо планувати інвестування на довгострокову перспективу, щоб мати можливість компенсувати коливання ринку.

Малюк за столом для сніданку

Для досягнення цілей короткострокового заощадження, наприклад великої покупки в найближчому майбутньому, підходять інші форми інвестування.

Ситуація також змінюється, коли дитина трохи підростає і має навчитися керувати грошима. Таким чином, мета та проміжок часу інвестування є вирішальними факторами для правильного заощадження.

Які є варіанти інвестування для дітей?

Перш за все, тобі слід визначити актуальну ціль і термін заощаджень. Твоя дитина ще маленька і ти хочеш вкласти гроші на потім? Ти хочеш профінансувати велику покупку в найближчі кілька років і відкласти на неї гроші? Або ти хочеш, щоб твоя дитина навчилася розпоряджатися своїми грошима?

Також важливо враховувати, як часто і скільки ти хочеш інвестувати. Ти можеш вкладати невеликі суми на регулярній основі, вкласти значну суму одразу, або об’єднати обидва способи.

Депозити на вимогу та строкові депозити

Завдяки депозитам на вимогу або строковим депозитам в банку ти можеш інвестувати гроші для своїх дітей особливо безпечно. Проблема тут, однак, полягає в прибутковості: через низькі ринкові відсоткові ставки ти отримуєш лише мінімальні відсотки на заощаджені гроші.

Тому депозити на вимогу та строкові депозити менш придатні для довгострокового накопичення активів. Вони мають сенс, якщо ти хочеш заощадити гроші в короткостроковій або середньостроковій перспективі або безпечно зберегти гроші.

З депозитом на вимогу, на додаток до безпеки, у тебе є перевага в тому, що ти можеш гнучко управляти своїми активами. Ти можеш внести або зняти гроші з банку в будь-який час. Таким чином, ти також будеш готовим до непередбачених витрат.

За допомогою строкового депозиту ти інвестуєш певну суму на заздалегідь визначений проміжок часу. Це менш гнучка опція, але процентні ставки вищі, ніж за депозитами на вимогу. Це має сенс, якщо ти вже знаєш цілі інвестування – наприклад, на освіту чи водійські права, які мають бути сплачені через кілька років.

Плани заощаджень коштів для довгострокових заощаджень

Якщо почати на ранніх етапах, пайова участь ще одна можливість. Для цього ти відкриваєш депозитний рахунок у банку та зберігаєш кошти, ETF або окремі акції.

Можливі як одноразові суми, наприклад для подарунка у формі грошей, так і регулярні ощадні внески. Багато банків пропонують власні депозитні рахунки на вигідних умовах.

На відміну від інших форм інвестування, тут безперечно буде віддача. Важливо відзначити, що ринок завжди піддається певним коливанням, тому інвестування в цінні папери безумовно слід планувати на довгострокову перспективу.

Ощадний рахунок на власні кишенькові гроші

Для дітей старшого віку, яким потрібно навчитися поводитися з власними грошима, багато банків пропонують відкрити дитячий рахунок.

Дідусь і внуки садять квіти

Батьки чи бабусі й дідусі можуть регулярно перераховувати кишенькові гроші на та одноразові суми, наприклад, на дні народження чи на Різдво.

Таким чином, діти можуть самостійно розпоряджатися певною кількістю грошей у контрольованому середовищі, заощаджувати на певні бажання і таким чином вчитися контролювати власні активи.

Скільки грошей потрібно відкладати для своєї дитини?

Скільки ти хочеш інвестувати щомісяця, залежить виключно від тебе. Навіть невеликі внески, 300 або 500 гривні на місяць, можуть мати велике значення в довгостроковій перспективі. Або ти можеш відкладати щось щоквартально замість щомісячних внесків.

Бабусі й дідусі, хрещені батьки, тітки та дядьки також можуть взяти участь та внести щось до суми заощаджень.

Великі грошові подарунки на дні народження, хрестини й т.д. можна інвестувати у вигляді одноразових сум.

Головне не вкладати великі суми. Набагато важливіше - безперервність і час інвестицій. Протягом багатьох років навіть найменші внески накопичуються на депозиті до солідної суми, отримують відсотки й таким чином продовжують непропорційно зростати.

Коли потрібно починати план дитячих заощаджень?

Чим раніше ти почнеш інвестувати, тим краще. Якщо ти розпочнеш інвестувати невдовзі після народження дитини, у тебе все одно буде достатньо часу, щоб заощадити більшу суму до досягнення повноліття.

На додаток, гроші працюють на тебе: ти також отримуєш вигоду від ефекту складних відсотків. Розподілені кредитні відсотки, які реінвестуються в інвестиційний план, також знову отримують відсотки в майбутньому, тому активи збільшуються ще більше.

Довгостроковість також підвищує безпеку інвестиційного плану. Чим довше діє інвестиційний план, тим краще він компенсує коливання на фондовому ринку. Важливо не панікувати при першому спаді – постійні злети й падіння є цілком нормальними для фондового ринку, і в кращому випадку все стане на свої місця.

Але навіть якщо ти не почав інвестувати у ранньому віці своєї дитини, краще пізно, ніж ніколи! Найкраще отримати консультацію щодо того, які інвестиції мають найбільший сенс у окремих ситуаціях.

Якщо у тебе є старша дитина, якій не обов’язково потрібні гроші, заощаджені до досягнення нею повноліття, і план заощаджень продовжується до повноліття, ти все одно можеш розпочати інвестиції пізніше і таким чином закласти фундамент для забезпечення вашої дитини похилого віку.

Поради щодо дитячого інвестиційного плану

Після того як ти визначився з інвестицією, все, що тобі потрібно зробити, це почати. З кількома порадами та раціональним міркуванням це зовсім не складно.

  • Коли ти відкриваєш рахунок, потрібно вирішити, чи хочеш ти відкрити ощадний рахунок на своє ім'я чи на ім'я своєї дитини. Важливо: якщо ти відкриваєш рахунок на ім’я дитини, гроші також належать їй! Хоча гроші перебувають у розпорядженні батьків до досягнення дитиною повноліття, вони не можуть використовуватись у власних цілях. І як тільки нащадок досягає повноліття, ви, як батьки, більше не маєте доступу до рахунку. Закрити ж вклад можна у будь-який момент (до передачі прав на депозит дитині).
  • Навіть якщо ти береш на себе інвестиції, важливо знайомити дітей з управлінням грошима з раннього віку. Поговоріть зі своєю дитиною про фінанси й, починаючи з певного віку, виділіть невелику суму кишенькових грошей, яку вона зможе використовувати самостійно.
  • Стара добра скарбничка підходить для невеликих сум. Маленькі діти, зокрема, дуже весело розпоряджаються невеликими сумами в скарбничці та витрачають їх на такі дрібниці, як морозиво, іграшки чи солодощі з кіоску.

Не впевнений щодо того, який тип інвестицій обрати, на яке ім’я відкрити рахунок і інших моментів? Найкраще звернутися до фахівця за порадою.

Читайте також

Домашній офіс жінки на дивані

| ТОВ "ОВБ Алфінанц Україна"

Нове робоче місце: поради щодо роботи з дому

З сонячного балкона, зручно з дивана або за ідеально обладнаним письмовим столом – домашній офіс можна облаштувати будь-де вдома. Робота стає більш гнучкою і можна краще поєднувати своє особисте життя з роботою. Дізнайся все, що тобі потрібно знати про роботу вдома.

Молода жінка за столом зі смартфоном, ноутбуком і документами для ведення книги домашнього бюджету.

| ТОВ "ОВБ Алфінанц Україна"

Ведення книги витрат: Як керувати своїми фінансами?

У повсякденні мало хто слідкує за тим, як вони витрачають гроші. Книга витрат допоможе тобі відстежувати свої доходи та витрати. Добре те, що вести бюджетну книгу зовсім не складно. Тобі не обов’язково бути експертом у сфері бухгалтерського обліку – після того, як ти зробиш перший крок, тобі просто потрібно дотримуватися певного шляху.