Ведення книги витрат: Як керувати своїми фінансами?

|

Молода жінка за столом зі смартфоном, ноутбуком і документами для ведення книги домашнього бюджету.
Найважливіші факти про ведення книги витрат

Час читання: приблизно 5 хв

  • Книга витрат показує всі твої доходи і щомісячні витрати. Таким чином, ти можеш побачити, скільки ти витрачаєш і де можна заощадити.
  • Ти можеш вести свій фінансовий план на папері, на комп’ютері або за допомогою програм. Цифрова бюджетна книга, як, наприклад електронна таблиця Excel, трохи гнучкіша й має переваги від розрахунків вручну.
  • Ти регулярно документуєш свій щомісячний дохід, регулярні витрати та інші видатки. Ти можеш зберегти або інвестувати те, що залишилося від твого доходу в кінці місяця.
  • Найголовніше – системність! Кілька тижнів точно недостатньо, щоб отримати повну картину. Краще дотримуватися рутини, яка допоможе постійно вести свою книгу витрат.

У повсякденні мало хто слідкує за тим, як вони витрачають гроші. Книга витрат допоможе тобі відстежувати свої доходи та витрати. Добре те, що вести бюджетну книгу зовсім не складно. Тобі не обов’язково бути експертом у сфері бухгалтерського обліку – після того, як ти зробиш перший крок, тобі просто потрібно дотримуватися певного шляху.

Наскільки добре ти знаєш свої особисті витрати? Більшість людей мають лише приблизне уявлення про власні витрати, принаймні, що стосується регулярних витрат, таких як комунальні послуги, мобільний телефон або спортзал. І щойно справа доходить до споживчих витрат, покупок тощо, більшість людей зовсім не приділяє цьому уваги. Тому має сенс вести книгу, в якій чітко фіксуються всі щомісячні витрати.

Що таке книга витрат?

Книга витрат – це огляд усіх доходів і витрат. Документуючи свої фінанси протягом тривалого проміжку часу, ти можеш дізнатися, на що ти витрачаєш найбільше, скільки грошей у тебе залишилося наприкінці місяця, та де ти можеш заощадити.

Це має кілька переваг. Перш за все, ти краще контролюєш свої фінанси. Це автоматично покращить твоє управління коштами кожного дня  і ти двічі подумаєш, перш ніж зробити наступну імпульсивну покупку.

Крім того, фінансовий огляд допоможе тобі виявити потенційну економію. Як тільки ти зрозумієш, як і коли ти витрачаєш свої кошти, ти зрозумієш, як можна зменшити різні витрати.

Все це має сенс, особливо якщо ти хочеш заощадити на чомусь конкретному. Немає значення, чи це для великої покупки або подорожі, чи просто для пенсійних заощаджень: лише ведучи книгу витрат, ти дізнаєшся скільки ти можеш відкладати щомісяця. Залежно від мети, ти зможеш відкласти гроші або інвестувати їх розумно.

Як вести книгу витрат?

Ти можеш вести книгу витрат на папері, на комп’ютері або через додаток. Вибір залежить від твоїх особистих уподобань - результат той самий.

Якщо ти віддаєш перевагу працювати вручну, тобі краще підійде простий блокнот або книга для ведення фінансової таблиці.

На комп’ютері найкраще створити різні таблиці Excel. Перевага цифрової таблиці полягає в тому, що ти можеш автоматично розраховувати формули або створювати діаграми. Це дуже гнучкий спосіб.

Ти також можеш знайти в Інтернеті готові програми та додатки, які пропонують безліч автоматичних функцій або навіть можуть бути пов’язані з обліковим записом. Однак не всі ці програми є безкоштовними, і в більшості з них присутня реклама. Зокрема, додатки зазвичай фінансуються шляхом реклами та внутрішніх покупок.

Молода жінка веде книгу витрат на планшеті

Ведення книги витрат: крок за кроком

Як тільки ти побудуєш таблицю, можна починати. Найкраще заздалегідь зібрати всі важливі документи, договори, виписки з банку та рахунки.

У кінці, ти зробиш наступний, досить простий розрахунок:

Дохід - постійні витрати - нерегулярні витрати = залишок

Для цього необхідні наступні кроки:

  1. Перш за все, запиши свої доходи. Зазвичай це твоя зарплата, але також, можливо, соціальні виплати, допомога на дитину чи процентний дохід. Важливо: перш за все, враховуй лише регулярні доходи. Одноразові доходи, такі як святкові або різдвяні бонуси, грошові подарунки або подібне, слід вводити один раз у місяці, в якому вони отримані.
  2. На наступному кроці ти розраховуєш свої постійні витрати, тобто щомісячні постійні витрати. Це може бути оренда, електроенергія, опалення, телефон, страховка або абонемент. Витрати, які здійснюються лише раз на рік або пів року, зменшуються до щомісячного внеску. Порада: дізнайся більше про щомісячні фіксовані витрати тут!
  3. З різниці між вашим постійним доходом (крок 1) і витратами (крок 2) ти можеш обчислити, скільки грошей у тебе є на інші витрати. Це твій доступний бюджет, який не іде в мінус.
  4. Твоїнерегулярні витрати, тобто всі витрати, які вираховуються з твого бюджету. Вони можуть бути різними щомісяця. Щоб зрозуміти, скільки ти витрачаєш на додаток до своїх постійних витрат, тобі слід задокументувати суми за більш тривалий проміжок часу. Ти можеш створити різні категорії, наприклад, для харчових продуктів, косметики, одягу, домашніх тварин або відпочинку. За допомогою квитанцій і виписок з банку ти можеш віднести кожну витрату до потрібної категорії.
  5. Наприкінці кожного місяця ти можеш водразу побачити, чи залишився в тебе дохід і скільки. Для цього потрібно просто відняти нерегулярні витрати, які були в цьому місяці, від наявного бюджету. Це твій надлишок, який можна заощадити, інвестувати або покласти на свій пенсійний рахунок. Якщо у тебе мало або взагалі нічого не залишилося, варто подумати, де можна заощадити.
  6. В ідеалі робити підсумки в кінці року. Завжди бувають періоди, коли ти витрачаєш більше, наприклад, тому що заплатив за відпустку або зробив якусь покупку. В інші місяці у тебе може залишитись більше грошей, наприклад, тому що ти робив менше покупок або отримав бонус.

Як мені заощадити?

Якщо ти в мінусі протягом місяця через великі витрати, це цілком нормально. Однак це стає проблематичним, якщо це виходить регулярно й у тебе майже немає грошей, які можна заощадити.

У цьому випадку необхідно уважно переглянути свої витрати. Завдяки книзі витрат ти можеш швидко визначити, де ти витратив найбільше і де можуть бути непотрібні витрати, яких можна уникнути.

Молода пара з ноутбуком

Потенціал для заощадження є скрізь: можливо, ти платиш занадто багато за страховку чи за мобільний телефон? Чи є у тебе невикористані підписки, які можна скасувати? Часто допомагає змінити постачальника, наприклад, постачальника електроенергії або страхову компанію, щоб заощадити гроші. Або ти занадто витрачаєшся на покупки і тобі потрібно переосмислити свою споживчу поведінку. У довгостроковій перспективі свідоме споживання корисне не тільки для твого банківського рахунку, але й для тебе самого.

Найкращі поради та рекомендації щодо ведення книги витрат

Щойно ти почнеш, все, що тобі потрібно, це трохи дисципліни. Тобі допоможуть наступні поради та рекомендації:

  • Тобі не потрібно відразу записувати кожні дрібні витрати. Найкраще збирати квитанції або помітки в одному місці до наступного разу, коли ти будеш документувати свої витрати.
  • Корисно вести книгу витрат у певний час - завжди у вихідні, на два тижні або навіть щомісяця. На початку встанови нагадування на смартфоні або запиши дату в календар, щоб не забути. Згодом це стане рутиною, яку ти будеш робити самостійно.
  • Щоб тобі було легше заощаджувати, ти можеш встановити окремі бюджети, наприклад, місячний бюджет лише на відпочинок або покупки. Вичерпавши бюджет, ти будеш знати, що не варто їсти в ресторані чи шукати вигідні пропозиції до кінця місяця. Таким чином, ти маєш набагато більше контролю над тим, скільки ти витрачаєш, і можеш переконатися, що заощадиш більше.
  • Чи є у тебе більша ціль для заощаджень, наприклад відпочинок? Подумай скільки грошей тобі потрібно і коли вони тобі знадобляться. Потім розділи суму на кількість місяців, які залишилися до цього моменту, щоб дізнатися, скільки тобі потрібно відкладати щомісяця. Якщо ти введеш цю суму безпосередньо як фіксований резерв у своєму огляді, ти відразу побачиш, скільки грошей можна витратити в інших категоріях і де слід трохи зменшити витрати, щоб досягти цілі заощаджень.

Книга витрат – це правильний спосіб відстежувати свої фінанси, розпізнавати чинники витрат та визначити потенціал заощадження. Звичайно, ти завжди можеш попросити фахівця допомогти тобі у цьому.

Наведи порядок у свої фінансах!

Фінансовий радник допоможе тобі отримати гарне уявлення про своє фінансове становище та покаже, як найкраще заощадити.

Читайте також

Наречений і наречена тримають один одного, сміючись - планування весілля

| ТОВ "ОВБ Алфінанц Україна"

Планування весілля: Як заощадити гроші

У вузькому колі у власному саду чи з сотнями гостей на узбережжі Італії - власне весілля є одним з найкрасивіших і найдорожчих днів у житті багатьох молодят. Весілля повинно бути не тільки добре спланованим, але й профінансованим. Ми зібрали найважливіші поради для фінансування весілля і покажемо, як ви можете легко спланувати свій бюджет.

Пара на дивані переїжджає разом

| ТОВ "ОВБ Алфінанц Україна"

Перша спільна квартира: Що потрібно знати

Перша спільна квартира - це, мабуть, найвеличніша подія для кожної пари. Знайти відповідне житло - це вже виклик. Але переїзд ще більш захопливий: меблі, оздоблення, побут, фінанси та повсякденне життя. Все потрібно обговорити й з'ясувати. Ми зібрали для вас найважливіші факти та поради.