Усвідомлене споживання: Добросовісне екологічне споживання

|

Дві молоді жінки за покупками – Усвідомлене споживання та сталість
Найважливіші факти про екологічність та усвідомлене споживання

Час читання: приблизно 5 хв

  • Якщо ви хочете досягти більшої екологічності, перше що вам потрібно зробити це прослідкувати за своїм споживанням. Дуже часто в нашому житті є багато речей які ми можемо використовувати більш екологічно.
  • Мода, дешеве м’ясо та пластик забруднюють довкілля, а на довгій дистанції б’ють по вашій кишені. Навіть з привабливими цінами, на довгій дистанції все виходить навпаки: вам постійно потрібно купувати більше.
  • Ті хто обирають якість та підтримують чисте виробництво для зменшення забруднення довкілля, активно покращують екологічність, соціальну рівність, і, як результат, свій добробут.
  • Непотрібні речі можуть бути  тягарем. Тому робіть покупки усвідомлено, слідкуйте та обдумуйте свій харчовий раціон та те, як ви використовуєте одяг та інші речі.
  • Замість того щоб витрачатися на речі зі спеціальними пропозиціями, збережіть ці гроші на щось розсудливе. Наприклад, на відпочинок з близькими, гарне хобі, або просто залиште їх на потім.  

У листопад такі спеціальні пропозиції як Чорна П’ятниця, Кіберпонеділок, та інші, заманюють вас  численними пропозиціями. Дуже часто покупати тільки те, що вам потрібно. Усвідомлене споживання вигідне не тільки для довкілля, але і для вас самих.  До речі,  ви можете залишити ці гроші для більш важливих речей.

Бажання використати спеціальні пропозиції є в кожного з нас. Від цього не втечеш. Психологи виявили, що знижки та спеціальні пропозиції стимулюють центральну частину мозку. На щастя, усвідомлене споживання поширюється у нашому суспільстві. Справедлива торгівля, мінімалізм та органіка не нові слова. Все більше молоді усвідомлено підходять до того, що вони купують.

Як «одноразове» суспільство забруднює наше довкілля

Ресурси нашої планети обмежені. Це факт. Все більше людей споживають все більше та швидше, а в результаті страждає наше довкілля. Виробництво зосереджене на швидких та дешевих методах для того, щоб задовольнити  потреби населення, що постійно зростає.  

Цінові політики та акції повинні задовільняти потреби споживачів ще швидше. Дешеві речі з низьким терміном придатності, які нікому не потрібні, опиняються на смітнику дуже швидко. Замкнуте коло!

Швидка мода

Швидка мода - це потоковий випуск дешевого одягу, який опиняється на вітринах за декілька днів з моменту початку тренду. Дуже швидко з’являється інший тренд, а з ним і нова колекція одягу.  

Такі світові модні бренди та компанії, як Zara, випускають до 24 колекцій на рік. Одяг стає все більш одноразовим.

Тож не дивно, що глобальний вплив на навколишнє середовище таких фабрик є величезним. В результаті, мікропластик та хімікати потрапляють у кругообіг води.

Окремі деталі та сировину для виробництва одягу імпортують з різних стран (головне що це дешево), потім цей одяг виробляють в економічно вигідній країні, а потім експортують назад до країн-покупців. А непродані надлишки знову потрапляють на сміття через дуже короткий час, коли наступна колекція швидкої моди вже не за горами.

Великі текстильні ланцюги, зокрема, масово спалюють одяг. З 80 мільярдів предметів одягу, що виробляються щороку, 86 відсотків потрапляє на смітник! Однак потрібні десятиліття, щоб цей одяг почав розкладатися.

Наступного разу, коли ви захочете купити дешевий одяг, переконайтеся, що ви знаєте, як він потрапив до магазину: від низькооплачуваних працівників у країнах третього світу до експорту по всьому світу, щоб просто повісити на вітрині за кілька євро.

Молода жінка приміряє одяг

На жаль, швидке виробництво також відбувається за рахунок якості: через дешеву сировину одяг зазвичай не прослужить довго і незабаром його доведеться міняти знову. На довгій дистанції вам цього не уникнути, адже вам завжди буде оновлювати гардероб. Тому краще інвестувати в хороший та якісний модний одяг, який вам дійсно буде приємно носити.

Що означає усвідомлене споживання?

Якщо ви хочете жити стало, вам потрібно слідкувати за своїм  споживанням та купівельною поведінкою. Усвідомлене споживання означає, перш за все, більш вибіркові покупки та слідкування за екологічними та соціальними умовами виробництва продукції.

Роблячи покупки усвідомлено та рідше, у ваш будинок потрапляють якісні товари. Замість того, щоб викидати речі, доглядати за ними та ремонтуйте їх. Так ви заощадите багато грошей у довгостроковій перспективі, попри більш високі витрати на покупку.

Екологічне споживання також означає свідоме харчування. Тому має сенс подивитися на виробництво нашої їжі й відповідно адаптувати своє споживання. Підтримка регіональних виробників та органічного сільського господарства – це не тільки екологічно чисте, але й здорове харчування!

Дві жінки за покупками

Уважне та стале споживання зменшує кількість відходів та забруднення навколишнього середовища. Велика частина повернень від інтернет-магазинів просто знищується. Це набагато дешевше, ніж проведення ретельних обробок та переупакування товару.

Стокові або старі колекції також регулярно знищуються, як у стаціонарних, так і в інтернет-магазинах. Замало місця для зберігання, занадто стрімкі тенденції та постійне поповнення нових колекцій змушують роздрібних продавців буквально спалювати нові товари.

На щастя, ті хто споживає більш свідомо (а отже, і менше), роблять щось не лише для довкілля, а й для себе. Люди, які цінують екологічність і усвідомлене споживання, мають краще здоров’я, щасливіші і несуть із собою менше тягаря.

Живимо та споживаємо біль стало

Для того, щоб зупинити погані умови виробництва та забруднення навколишнього середовища, виробникам потрібно встановити кращі нормативні акти та постанови. Але навіть у невеликому середовищі ви, як споживач, можете багато чого змінити притримуючись лише кілька речей. Завдяки екологічному споживанню ви робите свій особистий внесок, щоб щось змінити.

Секонд хенд, реставрація та обмін одягом: чому б не піти за покупками на ринок і не подарувати старим скарбам новий дім? В Інтернеті також є численні платформи для покупки використаних, але гарних речей.

Купуючи, має сенс зосередитися на якості та підтримувати бренди, які свідомо виробляють екологічно чисті продукти. Будь то вторсировина, органічна бавовна чи справедлива торгівля – той, хто свідомо тягнеться до продуктів, вироблених екологічно та соціально, активно сприяє покращенню ситуації.

Різноманітні етикетки та штампи допомагають споживачам знайти екологічні та справедливі продукти.

Будьте обережні, купуючи продукти: більшість продуктів у супермаркеті не мають нічого спільного з пасовищами корів та зеленими фруктовими луками. Зокрема, м’ясо часто імпортується тавиробляється дешевов найгірших умовах.

А чи знаєте ви, що значна частина наявних тут апельсинових соків походить із концентратів, імпортованих з Південної Америки – з екологічно шкідливих монокультур з низькооплачуваними працівниками?

Родина скупляється у супермаркеті

Найгірше, що близько 1,3 мільярда тонн їжі також потрапляє у сміття щороку по всьому світу. Це третина виробленої їжі! Краще заздалегідь спланувати свій раціон і не купувати занадто багато.

Як зменшити кількість непотрібних речей

З роками ми накопичуємо безліч речей, які нам насправді не потрібні. Можливо, вам відоме відчуття, коли накопичені вдома речі більше схожі на баласт, ніж на радість?

Гора з пліч коли ми просто прибираємо такі речі або віддаємо все, що  нам не потрібно. Після цього уважно подивіться на ваше споживання. І не тільки, коли мова йде про моду.

Мінімалізм в тренді

Зростаючий тренд до мінімалізму також показує, наскільки охайним і добре продуманим може бути будинок. Чи то Марі Кондо, чи то Капсульна шафа, концепцій дуже багато. Менше речей, більше якості!

Звичайно, одноразового прибирання недостатньо. Довгострокове, екологічне споживання набагато важливіше. Незалежно від того, чи це мода, прикраси, техніка чи іграшки, більшість споживачів мають вдома набагато більше, ніж вони можуть використати.

Якщо ви обходитесь без зайвих речей і купуєте тільки те, що вам дійсно потрібно, ви не тільки будете жити більш спокійним життям, але вам буде набагато легше прибиратися, подорожувати та переїжджати.

Поради для усвідомленого споживання

І в чому взагалі сенс Чорної п’ятниці? Звичайно, ви можете робити покупки й не обов’язково ігнорувати їх. Дотримуючись кількох порад, ви можете з чистою совістю вийти на полювання за спеціальними пропозиціями.

  • Менше значить більше. Важлива не кількість, а якість! Купуючи новий одяг чи інші речі, вибирайте якісні та довговічні вироби. Це не принесе не тільки сталість, але і можливість заощадити гроші в довгостроковій перспективі, тому що вам не доведеться постійно купувати щось нове.
  • Заздалегідь подумайте, що вам дійсно потрібно. Купувати щось лише тому, що на це є акція, не має сенсу, а в довгостроковій перспективі також не приносить радості.
  • Спонтанні покупки настільки спокусливі, тому що активується система винагороди нашого мозку. Що може допомогти?  Ретельно обдумати покупку або хоча б трохи прогулятися на свіжому повітрі. Часто згодом розумієш, що тобі може не знадобитися ця нова футболка чи модний свічник.
  • Купуючи їжу, не купуйте більше, ніж можете спожити. Крім того, вибирайте сезонні, регіональні продукти, та органічні продукти. Це корисніше і смачніше!
  • Дерево, бавовна та інші натуральні матеріали кращі за пластик – будь то іграшки, кухонне обладнання чи одяг.
  • Надавайте перевагу вічним, а не короткотривалим трендам. Особливо коли мова йде про меблі для дому та моду, останні тенденції швидко змінюються.
  • Повільна мода замість швидкої! Підтримуйте сталих виробників, справедливих виробників та місцеву економіку. Може, у вас є місцеві виробники? Або інші продукти від місцевих підприємств?

Дослідження показують, що все більше молоді зосереджуються на усвідомленому та екологічному споживанні. Зростає споживчий попит на неупаковану продукцію, косметику без мікропластика, їжу без забруднень та справедливу моду.

Гарні новини, що ви, врешті-решт, не тільки робите щось для своєї совісті та сталості, але й можете витрачати свої гроші більш усвідомлено та розумно на інші справи. Наприклад, проводити час з друзями та родиною.

Також завжди має сенс вкладати гроші у власні пенсійні заощадження і таким чином забезпечувати своє майбутнє. Або ви можете розумно вкласти гроші, які ви заощадили, щоб в якийсь момент здійснити іншу мрію.

Потрібна консультація щодо правильного інвестування або заощадження?

Фінансовий радник із задоволенням допоможе вам розібратися з вашими фінансами та покаже найкращі варіанти інвестування.

Читайте також

Молода жінка за столом зі смартфоном, ноутбуком і документами для ведення книги домашнього бюджету.

| ТОВ "ОВБ Алфінанц Україна"

Ведення книги витрат: Як керувати своїми фінансами?

У повсякденні мало хто слідкує за тим, як вони витрачають гроші. Книга витрат допоможе тобі відстежувати свої доходи та витрати. Добре те, що вести бюджетну книгу зовсім не складно. Тобі не обов’язково бути експертом у сфері бухгалтерського обліку – після того, як ти зробиш перший крок, тобі просто потрібно дотримуватися певного шляху.

Дівчина з серцем там Різдвяними ліхтарями – Правильне інвестування

| ТОВ "ОВБ Алфінанц Україна"

Інвестуємо правильно: Як збільшити свої заощадження

До Різдва як рукою сягнути! На при кінці року, річні бонуси, гроші на Різдво та грошові подарунки запалюють серця для багатьох людей. Як би це не було спокусливим, не має особливого сенсу відразу витрачати всі ці гроші. Набагато краще та розумно інвестувати гроші правильно і таким чином інвестувати у власне майбутнє. Як це зробити, дізнайтеся тут.