Фінансова грамотність: правильне пенсійне забезпечення та шлях до фінансової незалежності жінок

|

Фінанси для жінок: Як змусити працювати пенсійні накопичення та ін
Важливе за темою

Час читання: приблизно 5 хв

  • У всій Європі відсутність фінансової освіти, а саме з питань пенсійного забезпечення та інвестицій, особливо яскраво проявляється серед жінок.
  • Малий відсоток населення цікавиться темою фінансових вкладень й зазвичай не практикує інвестування власних грошей.
  • Розрив в оплаті праці чоловіків та жінок в ЄС становить 15 %. У багатьох країнах гендерний розрив у прибутках ще більший.
  • Рівень прибутку та виплат безпосередньо впливає на розмір пенсії. Тому жінки є особливо фінансово уразливими у старості.
  • Таким чином, приватне забезпечення літніх людей має важливе значення й значно покращує фінансовий стан у літньому віці.
  • З вищенаведених причин приватне пенсійне забезпечення є надзвичайно важливим та значно покращує фінансове становище у старості.

Проблема рівноправності втратила свою гостроту за останнє сторіччя. Залишилася вона, на жаль, коли мова заходить про фінанси: переважно чоловіки відповідають за гроші та пенсійне забезпечення. Перед жінками стоїть завдання стати фінансово більш незалежними, щоб мати змогу забезпечити собі гідну старість та захистити себе від бідності.

Багато традиційних соціальних моделей вже втратили свою актуальність сьогодні. Минули часи, коли жінкам доводилося боротися за право голосу чи роботи – на щастя! Але шлях до фінансової свободи все ще важкий та тернистий. Великий відсоток жінок покладаються на чоловіків, з якими перебувають у партнерських стосунках або шлюбі, та наражають себе на небезпеку, коли залишаються самі через розставання чи смерть чоловіка або партнера. Гендерний розрив у заробітній платі, мінімальна пенсія та бідність у старості серед жінок – це речі, які дійсно повинні канути у Літу в сучасному суспільстві. Тому для жінок важливо завчасно потурбуватися про своє фінансове забезпечення!

Жінки та фінанси: ситуація в Європі

Основна причина, чому жінки не приділяють достатньо уваги темі фінансів, на відміну від чоловіків, це відсутність фінансової освіти. За даними досліджень, розрив у знаннях між чоловіками та жінками становить щонайменше 20 %; у багатьох країнах цей показник ще вищий. В опитуваннях ¾ учасників оцінили свої фінансові знання як низькі або відсутні. Це свідчить про те, що жінкам потрібно більше інформації з цього питання. І чим раніше, тим краще. Страх та невігластво є найбільшими перешкодами, коли йдеться про те, щоб активно діяти у напрямку власного пенсійного забезпечення.

Багато жінок економлять, але дуже мало вкладають гроші. Натомість вони, як правило, використовують начебто безпечні форми інвестування (наприклад, ощадні книжки та відкриття грошових рахунків). Однак через низькі процентні ставки та інфляцію заощадження швидко втрачають цінність. Більшість жінок скептично ставляться до інвестицій з більшою прибутковістю (наприклад, акцій та фондів) через брак досвіду. На думку експертів, жінки є кращими інвесторами: вони більш обережні, спокійні та націлені на довгострокові інвестиції на фондовому ринку (останнє їм вдається завдяки аналітичному мисленню).

Замість того, щоб брати справу у свої руки, більшість жінок залишають усі фінансові рішення своїм партнерам. У багатьох навіть немає власного облікового запису.

У часи зростання рівня розлучень це особливо гірко, тому що без власного фінансового забезпечення жінка може швидко опинитися на межі бідності. Більшості жінок згодом загрожує бідність у похилому віці, якщо у поточній ситуації нічого не зміниться.

Пенсійне забезпечення жінок: пасивним загрожує бідність у старості

Зростання кількості бідних літніх жінок має кілька причин.

По-перше, ще існує розрив у доходах у середньому на 15 % між чоловіками та жінками по всій Європі, так званий гендерний розрив в оплаті праці.

По-друге, більшість жінок пенсійного віку мають менший досвід роботи та так званих пенсійних балів, у порівнянні з колегами-чоловіками. Чому? За статистикою, догляд за дітьми, робота на неповний робочий день все ще залишаються здебільшого «жіночою прерогативою». На жаль, розмір виплат у пенсійний фонд напряму впливає на розмір пенсії.

Крім того, жінки часто фінансово безграмотні; тривалість життя також грає роль – жінки живуть довше, ніж чоловіки. Тому вони не тільки дуже рідко піклуються про себе, а також живуть в середньому на п’ять років довше – як результат, вони потребують у старості гарного фінансового забезпечення.

Гендерний розрив у пенсіях (різниця у пенсіях чоловіків та жінок) становить у середньому по Європі 38 %. В Україні за даними Держстату близько 30%! Це означає, що в середньому жінки отримують лише половину пенсії від тієї, що отримують чоловіки, тому мають подбати про власне пенсійне забезпечення. Як би приємно не було підтримувати один одного у партнерстві чи шлюбі та мати можливість покладатися на свого партнера у фінансовому плані, це, як правило, погана ідея в довгостроковій перспективі. Після розриву або смерті партнера часто жінки втрачають рожеві окуляри – їх особистих пенсій зазвичай не вистачає на життя, не кажучи вже про заощадження.

Жінки та кар’єра: гендерний розрив в оплаті праці та пастка під назвою «неповний робочий день»

Гендерний розрив в оплаті праці є відмінним показником локалізації проблеми. Як вже було сказано раніше, рівень прибутку та виплат безпосередньо впливає на розмір пенсії. Крім того, нестача грошей негативно вплине на якість життя. Це пояснюється двома факторами. По-перше, жінки частіше працюють за професіями з низькою заробітною платою та в аналогічних «бюджетних» галузях. По-друге, рідше займають керівні посади: навіть жінки-менеджери отримують у середньому лише 77 % заробітної плати від тієї, що отримують чоловіки на аналогічній посаді у Європі.

Щоб привернути увагу до гендерного розриву в оплаті праці, було започатковано День рівної оплати праці. Європейський день рівної оплати праці цього року відбудеться 10 листопада 2021 року: з цього дня європейські жінки працюватимуть практично даром, якщо взяти рівну денну заробітну плату для обох статей до кінця року. В середньому в Європі жінки-працівники не отримують заробітну плату за свою роботу протягом цілих 50 днів у порівнянні з чоловіками завдяки різниці в оплаті праці між статями!

Зокрема, матері особливо страждають від фінансової залежності, низьких доходів та бідності в старості. У більшості сімей чоловік все ще залишається головним годувальником, тоді як матері йдуть у декрет для догляду за дитиною або працюють неповний робочий день – це не тільки уповільнює їх кар’єрне зростання, але й зменшує встановлену законом пенсію. До того ж в Україні жінки часто не мають неможливості працювати повний робочий день і будувати кар’єру через відсутність місць для догляду за дітьми та недостатню гнучкість умов на ринку праці.

Як працює фінансове самовизначення

Кожна жінка, незалежно від віку, повинна стати фінансово незалежною та подбати про своє пенсійне забезпечення заздалегідь. Кожен, хто має самостійну зайнятість та сплачує гроші до пенсійного фонду, забезпечує собі принаймні одну встановлену законом пенсію. Оскільки грошей для більшості людей не вистачить – пенсійний розрив за ключовими словами, – працюючим людям також слід подбати про додаткові заощадження для свого пенсійного забезпечення. Крім того, важливо забезпечити власну працездатність (наприклад, шляхом страхування на випадок професійної непрацездатності).

Не завжди є можливість працювати повний робочий день. Для жінок, які, наприклад, не працюють або працюють менше через дітей або родичів, які потребують догляду, приватне пенсійне забезпечення є ще більш важливим.

Якщо ви все ще фінансово залежите від свого партнера, вам неодмінно варто подумати про створення власного рахунку для екстрених ситуацій на крайній випадок. Також має сенс вести книгу обліку домашніх витрат – можливо, ви в той чи інший момент зможете заощадити гроші у повсякденному житті, які натомість можуть потрапити у пенсійне забезпечення.

Дитина та кар’єра – баланс досягнутий?

  • Робота за мінімальну заробітну плату приваблива для багатьох матерів через малу кількість робочих годин. Однак такий варіант не рекомендуються – така зайнятість не допомагає повернутися на роботу та негативно впливає на розмір пенсійного забезпечення.
  • Ті, хто не може працювати повний робочий день, повинні принаймні спробувати повернутися на роботу за сумісництвом – в ідеалі з перспективою повернутися до роботи на повний робочий день, як тільки діти підростуть. Найкраще, якщо роботодавець зможе забезпечити гнучкий графік роботи та роботу вдома.
  • Іноді доводиться щось змінювати, щоб рухатися вперед. Можливо, нові моделі, такі як розподіл робочих місць, офіси для батьків та дітей або приміщення для спільної роботи для матерів, будуть доречними? Також поміркуйте над варіантом власного бізнесу.
  • Існують варіанти виходу на пенсію, де ви можете змінити ситуацію навіть за невеликих внесків. Обов'язково варто цим скористатися! Найкраще, зверніться до консультантів, які порадять, що підходить саме вам.

Перший крок – це пошук та отримання інформації про гроші та фінансування. Якщо ви також ставите перед собою власні цілі та побажання та трохи плануєте своє майбутнє, готуйтесь до цього вже зараз. Тут варто задати собі наступні питання: де ви бачите своє професійне майбутнє? Чи хочете ви мати дітей? Плануєте декрет або перерву у роботі? Якою ви уявляєте собі пенсію та чи знаєте, чого можна очікувати від нинішнього стану законодавчої пенсії? Що станеться у разі розставання з партнером? Що станеться у разі професійної непрацездатності?

Тут настає момент, коли є сенс звернутися за порадою. Фахівець може допомогти проаналізувати вашу поточну ситуацію, захистити себе від ризиків, вжити належних запобіжних заходів та водночас скористатися державними субсидіями. Це окупається у молодому віці: все, що ви зараз робите для пенсії, ви отримаєте у старості!

Подальші кроки до фінансової безпеки

Дізнайтеся про найкращі варіанти вашої індивідуальної життєвої ситуації, звернувшись до фінансового консультанта.

Читайте також

Дівчина з серцем там Різдвяними ліхтарями – Правильне інвестування

| ТОВ "ОВБ Алфінанц Україна"

Інвестуємо правильно: Як збільшити свої заощадження

До Різдва як рукою сягнути! На при кінці року, річні бонуси, гроші на Різдво та грошові подарунки запалюють серця для багатьох людей. Як би це не було спокусливим, не має особливого сенсу відразу витрачати всі ці гроші. Набагато краще та розумно інвестувати гроші правильно і таким чином інвестувати у власне майбутнє. Як це зробити, дізнайтеся тут.

Дві молоді жінки за покупками – Усвідомлене споживання та сталість

| ТОВ "ОВБ Алфінанц Україна"

Усвідомлене споживання: Добросовісне екологічне споживання

У листопад такі спеціальні пропозиції як Чорна П’ятниця, Кіберпонеділок, та інші, заманюють вас  численними пропозиціями. Дуже часто покупати тільки те, що вам потрібно. Усвідомлене споживання вигідне не тільки для довкілля, але і для вас самих.  До речі,  ви можете залишити ці гроші для більш важливих речей.