Жінки і пенсія – Швидкий рух у напрямку недостатнього забезпечення у пенсійному віці

|

Жінки і пенсія – Швидкий рух у напрямку недостатнього забезпечення у пенсійному віці

По всій Європі жінки більше страждають від бідності у похилому віці, ніж чоловіки. Це не викликає подиву, тому що менша зарплата означає меншу пенсію. Саме тому питання приватного пенсійного забезпечення, особливо для жінок, має стати особливо важливим. Однак реальність в даний час виглядає інакше.

Спочатку втішна тенденція: все більше жінок в Європі працюють. У третьому кварталі 2016 року рівень зайнятості досяг історичного максимуму в 65,5 відсотків - в 1995 році він становив 55 відсотків. Хоча ці цифри і відображають позитивну тенденцію, вони також демонструють все ще

існуючу міжстатеву нерівність. Рівень зайнятості на ринку праці для чоловіків становить 77,4 відсотка. Крім того, жінки як і раніше отримують меншу заробітну плату, рідше обіймають керівні посади, і частіше переривають трудову діяльність для виховання дітей або догляду за родичами. Для порівняння: в той час як 32 відсотки європейських жінок працюють неповний робочий день, серед чоловіків цей показник становить тільки 9 відсотків.

Бідність у похилому віці

Така ситуація на ринку праці відображається також і на розмірі пенсії. Жінки в Європі отримують в середньому на 38 відсотків меншу пенсію, ніж чоловіки.1 Відповідно вони частіше страждають від бідності у похилому віці.

Приватна пенсія? Можливо пізніше…

Цифри говорять самі за себе. Приватні пенсії необхідні в зв'язку з демографічною ситуацією та політичними подіями. У зв'язку з підвищеним ризиком бідності насамперед жінки тепер повинні стояти в черзі за фінансовими консультаціями. Щонайменше, теоретично. На практиці загрозливі ризики найчастіше ігноруються, як показує приклад з Німеччини. Згідно дослідження, проведеним компанією з управління майном «Amundi», майже половина (44 відсотки) жінок у віці від 35 до 55 років не займаються приватними пенсійними накопиченнями. Навіть з віком інтерес до цього питання не зростає. Проявляють занепокоєння також лише 37 % жінок, які фактично відкладають кошти на старість, але роблять це не регулярно.

Для жінок: в першу чергу безпека

Найважливішим фактором пенсійних накопичень є безпека. Так вважають щонайменше 54 відсотки опитаних жінок. З великим відставанням на другому місці, з всього лише 9 відсотками, стоїть прибутковість. Відповідно 92 відсотки жінок не хотіли б, щоб  у питаннях, що стосуються пенсійних заощаджень, був присутній будь-який ризик. Вони віддають перевагу інвестуванню в традиційні інструменти з жорстко фіксованим процентом, такі як ощадні рахунки або накопичувальні договори (59 відсотків).2Хоча більшість добре поінформована про те, що ці інвестиції, враховуючи нинішню низьку процентну ставку, вже не є достатніми для добре забезпеченої пенсії.

Відсутність пенсійних заощаджень також не вихід

Свідомо рухатися до бідності у похилому віці: складається вражання, що жінки (і не тільки вони), ставляться у даний час до свого пенсійного забезпечення відповідно до цього девізу. Однак проблема не стане меншою від того, що Ви її ігноруєте. Замість цього потрібно, насамкінець,  розглядати дану ситуацію реалістично: той, хто менше працює на благо сім'ї або працює на низькооплачуваній роботі, повинен скоротити свою пенсію. Одружені, приймаючи до уваги високий рівень розлучень, також отримуватимуть тільки обмежену допомогу. По суті, єдиним шляхом, що дозволяє уникнути бідності у похилому віці, залишаються приватні пенсійні заощадження, при створенні яких необхідно обов'язково враховувати прибутковість і баланс ризику. Жінки повинні зайнятися цим питанням якомога швидше і скористатися, у кращому випадку, компетентною допомогою фінансового консультанта.

1 europa.eu
2 pioneerinvestments.de

Читайте також

Frau in Küche mit Zettelwirtschaft und Computer

| ТОВ 'ОВБ Алфінанц Україна'

Ранній птах та інвестиції в майбутню пенсію

Піклуватися про старість у молодому віці? Мало хто цим переймається. Проте, переваги завчасного забезпечення своєї стабільної пенсії очевидні.

| ТОВ "ОВБ Алфінанц Україна"

„Покоління-Стрес“

В середньому більшість молодих людей часто почуваються психічно і емоційно виснаженими. Причини для цього різноманітні.