Житло в Європі: хто купує, а хто орендує?

|

Лише заледве половина жителів Німеччини має власне житло. Якщо порівнювати з іншими європейськими країнами, то менша кількість домовласників лише у Швейцарії. Однак, у східноєвропейських країнах ситуація виглядає зовсім інакше. Тут нерухомість купується значно частіше. Чому європейці так по-різному ставляться до володіння нерухомістю?

Незначна частка власників нерухомості типова для всіх німецькомовних країн. Австрія з часткою 55% відстає від решти Європи. На Сході - у Хорватії, Угорщині та Польщі частка домовласників перевищує 80%. Найзавзятішими до купівлі власної нерухомості є румуни: тут власне житло мають аж 96% населення. В Іспанії та Італії таких жителів близько 70%.1 Невже в німецькомовних країнах людям краще орендувати, аніж жити у власній квартирі чи будинку? Зовсім ні. Згідно з опитуванням журналу «Spiegel» близько 84% німців вважають за краще жити у власній нерухомості замість орендованої. Отже, чим пояснюється така невідповідність між бажаннями та реальністю?

«Орендна лихоманка» в Німеччині

Причини наявності значної частки орендарів є економічними, з одного боку, і культурними та історичними, з іншого. Мільйони людей не мали належного житла. Щоб виправити цю ситуацію держава інвестувала в соціальне житло і запропонувала для інвесторів стати орендодавцями. На противагу Німеччині, в Іспанії ринок оренди житла був заморожений, а договори оренди переходили в спадщину,  таким чином багато грошей було вкладено у будівництво власної нерухомості.

Бажання придбати нерухомість - це нове явище в німецькомовному просторі. Тим часом, однак, це одна з найпопулярніших форм інвестування коштів, не в останню чергу завдяки сприятливим умовам виплати відсотків на нинішньому етапі зниження відсоткових ставок. Той факт, що Ви хотіли б мати власний дім, ще не означає, що Ви можете собі це дозволити. Ціни на нерухомість постійно зростають, особливо в таких містах, як Берлін, Мюнхен чи Кельн. Іпотечне кредитування в німецьких банках також є більш консервативним, ніж в інших країнах. У Сполучених Штатах, наприклад, відносно легко отримати так званий «субстандартний кредит» навіть при мінімальній платоспроможності позичальника. Це доволі небезпечна гра, оскільки така практика призвела до фінансової кризи в країні у 2007 році.2

Чи дійсно краще купити, ніж орендувати?

Багато хто в Європі вважає, що оренда житла – це гроші, "викинуті на вітер", а виплатиіпотеки місяць за місяцем, створюють капітал у вигляді власної нерухомості. Спочатку це міркування звучить логічно, але все це не так просто. Експерти вважають, що орендну плату варто порівнювати не з сумою щомісячного платежу по кредиту, а з виплатою відсотків. З іншого боку, погашення частини суми основного боргу відповідає сумі заощаджень європейського орендаря, оскільки він має можливість відкласти частину свого доходу або інвестувати в ринок капіталу. Таким чином, в більшості країн Європи орендна плата і заощадження разом відповідають місячній сумі по кредиту, тобто відсоткам і сумі погашення основного боргу. Крім того, власник житла повинен також враховувати витрати на утримання свого майна, які в іншому випадку бере на себе орендодавець. Тільки враховуючи всі ці фактори можна провести справедливе порівняння.

Звичайно, домовласник не буде боятися збільшення орендної плати або скасування договору оренди через особисті обставини орендодавця. Однак, інвестування в нерухомість також має певний фактор ризику. В той час як інвестор в акції може розподілити свій ризик на різні цінні папери, домовласник ставить все на одну карту – на свою нерухомість. Якщо ціни продовжують підніматися, то Вам не потрібно турбуватися. Однак, цього Вам гарантувати не може ніхто, навіть у Європі

Як бачите, для європейців вигода в купівлі чи оренді нерухомості залежить від найрізноманітніших факторів. Саме тому вони часто звертаються за допомогою та консультацією до фінансових експертів. До речі, такий вибір дозволяє їм грамотно розпоряджатися своїми фінансами.

1spiegel.de
2sueddeutsche.de

Читайте також

Sparschwein in das zum Vermögensaufbau eine Münze gesteckt wird

| ТОВ 'ОВБ Алфінанц Україна'

Найпоширеніші помилки в управлінні власними накопиченнями

Часто управління накопиченнями  стає справжньою проблемою. Це відбувається головним чином тому, що деякі вкладники просто починають діяти без допомоги та не обдумавши деталі, і тому часто роблять одні й ті ж помилки.

| ТОВ 'ОВБ Алфінанц Україна'

Антицифра: серед мілленіалів розвинених країн популярні персональні фінансові консультації

Можна припустити, що особисті фінансові консультації незабаром будуть замінені новими смарт-додатками. Але насправді картина виглядає зовсім по-іншому: опитування показують, що у розвинених країнах саме мілленіали в першу чергу цінують персональні консультації з питань фінансів і віддають таким консультаціям перевагу перед смарт-технологіями.