Зростання цін на енергію: Як заощадити електроенергію та гроші

|

Лампочка горить та споживає електроенергію – Споживання енергії
Найважливіші факти про витрати на енергію

Час читання: приблизно 4 хв

  • Ціни на енергію та витрати на електроенергію в Європі значно зростають. Ощадливе використання зменшує споживання енергії й водночас економить гроші та захищає навколишнє середовище.
  • Найбільшими споживачами електроенергії в домогосподарстві є великі електроприлади. Купівля енергоефективних електроприладів часто окупається в довгостроковій перспективі.
  • За допомогою простих заходів можна правильно обігрівати дім та зменшити власне споживання енергії.

Нинішня енергетична криза та постійно зростальна інфляція в Європі спричиняють значне зростання цін — особливо цін на енергію. Щоб добре підготуватися до майбутніх зимових місяців, є кілька речей, які можна зробити вдома. Навіть прості заходи можуть допомогти зменшити витрати на опалення та заощадити багато енергії. Тут ти знайдеш всі поради та способи, як можна зменшити свої витрати на енергію та споживання електроенергії.

Сьогодні, як ніколи раніше, є вагомі причини заощаджувати енергію та споживати її більш свідомо. З конфліктом в Україні та пов'язаними з ним високими цінами на енергоносії все більше стає питання економного використання викопних видів палива.

Високий рівень інфляції та війна в Україні

Високий рівень інфляції все більше тисне на твій гаманець. Тому є сенс замислитися над тим, як можна скоротити енергоспоживання. Звичайно, не замерзаючи весь час вдома. Практичною винагородою цих дій стає факт того, що ощадливе використання ресурсів захищає не лише твій гаманець у довгостроковій перспективі, але й навколишнє середовище, та полегшує балансування енергосистеми під час війни.

Заощаджуй енергію в домогосподарстві

Беручи до уваги вищезазначені фактори, питання полягає не в тому, чи потрібно, а в тому, як заощаджувати енергію та гроші у власних чотирьох стінах. Але це завжди легше сказати, ніж зробити. Тому варто замислитися над тим, де саме можна заощаджувати електроенергію і які прилади найбільш використовують електроенергію є у твоїй оселі. Наприклад, можна економити електроенергію під час прання, на кухні, при освітленні або в під час роботи.

Це споживає найбільше електроенергії

Найпростіший спосіб виміряти енергоспоживання приладів — це скористатися лічильником електроенергії або подивитися на етикетку енергоефективності. Розважальні пристрої, такі як телевізори та комп'ютери, використовуються майже щодня і споживають відповідно велику кількість електроенергії. Купівля енергоефективних електроприладів є вигідною в довгостроковій перспективі — незважаючи на вищу ціну покупки — тому, що річне споживання електроенергії буде нижчим.

Жінка у думках перед банкнотою — Заощаджуй електроенергію

Великі побутові прилади, такі як холодильники, пральні та морозильні машини, є типовими енергоспоживачами і споживають значну кількість електроенергії. Якщо у тебе є велика техніка, якій вже більше 10-15 років, є сенс придбати нову. У довгостроковій перспективі це може окупитися.

Просте і правильне опалення

Прості заходи — це все, що потрібно для ефективного обігріву будинку в холодну пору року. Таким чином, ти можеш зменшити свої витрати на опалення, заощадити енергію та одночасно зберегти тепло у хаті:

  • Регулярно видаляй повітря з опалювального приладу: Якщо у твоєму опалювальному приладі занадто багато повітря, він не буде нагрівати належним чином. Якщо твій обігрівач булькає, слід видалити з нього повітря і, можливо, додати води.
  • Ущільнюй вікна та двері: можна легко закрити протяги за допомогою клейких ущільнювачів. Просто просунь аркуш паперу між вікном - якщо ти зможеш його без проблем витягнути, слід замінити ущільнювач. Це зменшить кількість холодного повітря, що потрапляє в приміщення.
  • Провітрюй приміщення двічі на день з широко відчиненим вікном, а не постійно з нахиленим вікном.
  • Правильна температура у приміщенні: У вітальні вона не повинна бути понад 20 градусів, у спальні достатньо навіть 16-18 градусів. Кожен градус економить енергію, а отже й гроші.

6 практичних порад для економії електроенергії

Окрім купівлі нових енергоефективних приладів, економити електроенергію можна і за допомогою вже наявних - як у побуті, так і в домашньому офісі, наприклад. Ми маємо для тебе шість порад, які допоможуть легко зменшити витрати на електроенергію.

1. Економія у ванній кімнаті

Приймати душ краще, ніж ванну, але є також кілька речей, які можна врахувати під час прийняття душу. Енергоощадна душова лійка використовує менше гарячої води, ніж звичайна, а отже, зберігає кошти. Також слід перевірити, щоб водонагрівач не був налаштований на занадто високу температуру. 39 градусів за Цельсієм вважається достатнім для нормального щоденного використання — можна перевірити температуру в душі.

2. Правильне використання пральної машини

Достатньо прати білизну при температурі 30 градусів Цельсія. Також можна використовувати екопрограму, якщо вона є у твоїй пральній машині. Зазвичай це займає більше часу, але в цілому це використовує менше електроенергії та води.

Дівчина перед пральною машиною - зменшуй витрати на енергію

3. Відрегулюй холодильник

Переконайся, що велика побутова техніка зберігається при правильній температурі. Для холодильника достатньо температури 7 градусів за Цельсієм, а для морозильної камери оптимальною є температура мінус 18 градусів за Цельсієм. Також регулярно розморожуй лід у морозильній камері — він споживає багато енергії.

4. Економія на кухні

Так просто і водночас так ефективно: завжди використовуй кришку під час приготування їжі. Це економить час і гроші. Також можна просто нагріти воду в чайнику замість каструлі. Це набагато швидше і споживає менше електроенергії

5. При роботі

Використовуй ноутбук, а не настільний комп'ютер, і вимикай зарядні пристрої безпосередньо з розетки, коли вони більше не потрібні; вони часто є таємними споживачами електроенергії. Також можна перевести комп'ютер в режим енергозбереження або сплячий режим, коли ти не знаходишся біля робочого місця.

6. Уникай режиму очікування

У режимі очікування електроприлади не повністю відключені від електромережі, а це означає, що вони споживають електроенергію навіть у вимкненому стані. Однак, маючи кабель з декількома розетками, ти можеш повністю вимкнути телевізор або Wi-Fi роутер на ніч і зменшити витрати на електроенергію.

Хочеш дізнатися, скільки можеш заощадити?

Твій фінансовий консультант допоможе тобі оцінити твою фінансову ситуацію та підкаже, як можна найкраще заощаджувати.

Читайте також

Жінка в супермаркеті – інфляція

| ТОВ "ОВБ Алфінанц Україна"

Інфляція: Як знову примножити власні гроші?

Ціни на харчові продукти та інші товари постійно зростають протягом останніх місяців. Для бізнесу стає все важче покривати щомісячні витрати та сплачувати високі споживчі ціни. Але як насправді склалася нинішня цінова ситуація і як можна захистити свої гроші від падіння купівельної спроможності? Про все це ви можете дізнатися тут.

Дитина зі скарбничкою і монетами - щомісячні постійні витрати домогосподарства

| ТОВ 'ОВБ Алфінанц Україна'

Постійні витрати домогосподарства за місяць: скільки витрачати?

Чи знаєш ти, скільки ти витрачаєш щомісяця? Більшість людей не зовсім розуміють, скільки вони витрачають щомісяця, але це якраз основи правильного планування фінансів та життя. Загальні витрати домогосподарства завжди складаються з фіксованих і змінних витрат. Але що таке постійні витрати? І яку частку бюджету вони мають складати?