Інфляція: Як знову примножити власні гроші?

|

Жінка в супермаркеті – інфляція
Найважливіші факти про інфляцію

Час читання: приблизно 4 хв

  • Рівень інфляції в єврозоні у жовтні 2022 року зріс до 10,6%, що є найвищим показником з моменту створення єврозони.
  • Інфляція це зростання рівня цін на товари. Гроші з часом втрачають вартість, а їхня купівельна спроможність знижується.
  • Інфляції сприяє нестача пропозиції та підвищений попит. Енергетична криза та глобальний дефіцит постачання стали особливо важливими факторами, що сприяють інфляції.
  • Щоб захистити себе від інфляції в майбутньому, варто інвестувати свої заощадження на довгострокову перспективу.

Ціни на харчові продукти та інші товари постійно зростають протягом останніх місяців. Для бізнесу стає все важче покривати щомісячні витрати та сплачувати високі споживчі ціни. Але як насправді склалася нинішня цінова ситуація і як можна захистити свої гроші від падіння купівельної спроможності? Про все це ви можете дізнатися тут.

У жовтні 2022 року споживча інфляція в річному вимірі пришвидшилася до 26,6% і все ще перебуває на дуже високому рівні. У повсякденному житті люди особливо сильно відчувають зростання цін.

Що означає інфляція?

Інфляція це загальне підвищення рівня цін на товари та послуги. Гроші з часом втрачають цінність відбувається знецінення грошей і зниження їх купівельної спроможності. Тобто за ті самі гроші з часом можна купити менше. Але як розраховується рівень інфляції? В Україні рівень інфляції розраховується за допомогою індексу споживчих цін (ІСЦ) Департаментом статистики цін Держслужби статистики України. Це передбачає створення фіктивного кошика товарів та послуг, таких як харчові продукти, одяг, електроенергія та квартплата. Зміна цін у порівнянні з попереднім роком або місяцем називається інфляцією.

Фактори виникнення інфляції

Існує кілька причин, але вирішальну роль у нинішній інфляції відіграють два фактори: нестача пропозиції та підвищений попит. Сильне збільшення попиту на дефіцитні товари або сировину призводить до цінового тиску. Таким чином, енергетична криза та нестача у постачанні товарів призводять до скорочення пропозиції таких важливих видів сировини, як нафта або зерно. При цьому ціна зростає, оскільки ці товари користуються особливо високим попитом. Таким чином, загальний рівень цін зростає.

Як інфляція знижує вашу купівельну спроможність

Зростання рівня цін має наслідки як для приватних осіб, так і для підприємств. І ті, і інші менше інвестують або скорочують власні витрати причиною цього є зниження купівельної спроможності. Але як саме інфляція знижує купівельну спроможність?

Уявімо, що у вас є купюра номіналом 100 євро і ви можете купити на неї продуктів на 100 євро. При постійній інфляції в 10 відсотків це означає, що через рік та ж купюра в 100 євро матиме купівельну спроможність лише близько 90 євро. Отже, ви вже не зможете купити рівно стільки ж продуктів, скільки раніше. У довгостроковій перспективі ваші заощадження різко втратять в ціні при високій інфляції.

Чоловік з тривогою дивиться у мобільний телефон – зростання цін

Динаміка цін в Європі

За даними Євростату, рівень інфляції в єврозоні в жовтні 2022 року склав 10,6 відсотка. Роком раніше вона була ще на рівні 3,4 відсотка. Зокрема, ціни на енергоносії зросли майже на 40 відсотків, на другому місці харчові продукти, інфляція на які склала майже 12 відсотків. Динаміка цінової стабільності особливо цікавить Європейський центральний банк (ЄЦБ). Його найважливішим завданням є забезпечення стабільних цін та узгодженої інфляції в єврозоні. Загалом, рівень інфляції в середньостроковій перспективі має становити два відсотки. Для досягнення цієї мети ЄЦБ має у своєму розпорядженні різні інструменти зокрема, процентну політику. За допомогою неї ЄЦБ може контролювати грошову масу в Європі і підвищувати ключову процентну ставку для зниження інфляції.

Як захистити себе від інфляції

Заходи ЄЦБ є важливим кроком у зниженні поточної інфляції. Але ви завжди повинні очікувати певного рівня інфляції, який з часом знецінить ваші гроші. Навіть постійна інфляція у два відсотки має вплив на вашу майбутню купівельну спроможність. Питання зараз полягає в тому, як ви можете захистити свої гроші від високої інфляції в майбутньому і зберегти свою купівельну спроможність. Ми маємо три корисні поради, які допоможуть вам у цьому.

 
Frau hat eine Quittung in der Hand – steigende Preise

1. Знизити рівень особистої інфляції: Рівень інфляції складається з різних товарів, не всі з яких мають однакове зростання цін. Ви можете знизити свій особистий рівень інфляції, свідомо зменшуючи свої витрати на товари з високим зростанням цін, якщо це можливо. Але для цього, звичайно, потрібно знати, якими є ваші щомісячні витрати. Книга витрат допоможе вам тримати все під контролем.

2. Не залишайте заощадження на рахунку: Інфляція з часом знецінює ваші гроші, а отже, і вашу майбутню купівельну спроможність. Навіть якщо відсоткові ставки за депозитами або строковими вкладами вже були підвищені, вони все одно залишаються значно нижчими за рівень інфляції. Тому не варто зберігати свої заощадження на поточному рахунку, а розумніше їх інвестувати.

3. Інвестуйте та вкладайте гроші на довгострокову перспективу: Вкладаючи гроші у високоприбуткові інвестиції, ви можете протидіяти інфляції в довгостроковій перспективі. Замість того, щоб залишати гроші на поточному рахунку, ви можете інвестувати їх, наприклад, у фонди акцій або облігації і змусити ваші гроші працювати на вас у довгостроковій перспективі.

Наша порада: якщо ви почнете інвестувати свої заощадження на ранніх стадіях, ви отримаєте вигоду від ефекту складних відсотків у довгостроковій перспективі і матимете ще більше від своїх заощаджень у майбутньому. Це можливо і з невеликими сумами. Ми покажемо вам, яка інвестиція підходить саме для вас. Незалежно від того, чи схильні ви до ризику, чи віддаєте перевагу безпечним інвестиціям, для кожного типу заощаджень знайдеться відповідна форма інвестування.

Читайте також

Молода жінка на скутері - туризм за кордоном

| ТОВ "ОВБ Алфінанц Україна"

Правильний туризм: Що необхідно за кордоном

Туризм навколо світу — це довгоочікувана мрія, особливо для молоді. Самостійно відкривати для себе нові країни, культури та місця з невеликим багажем за плечима — це не тільки пригода, але й відчуття свободи. Щоб ваша подорож пройшла так, як ви запланували, важливо організувати її заздалегідь. Дізнайтеся тут, як найкраще підготувати та профінансувати свою подорож.

Лампочка горить та споживає електроенергію – Споживання енергії

| ТОВ "ОВБ Алфінанц Україна"

Зростання цін на енергію: Як заощадити електроенергію та гроші

Нинішня енергетична криза та постійно зростальна інфляція в Європі спричиняють значне зростання цін — особливо цін на енергію. Щоб добре підготуватися до майбутніх зимових місяців, є кілька речей, які можна зробити вдома. Навіть прості заходи можуть допомогти зменшити витрати на опалення та заощадити багато енергії. Тут ти знайдеш всі поради та способи, як можна зменшити свої витрати на енергію та споживання електроенергії.