7 помилок при відкладанні коштів на старість: правильне фінансове забезпечення

|

Пенсіонери з порожніми гаманцями – забезпечення на старість
Найважливіші факти про відкладання коштів на старість

Час читання: приблизно 4 хв

  • В Україні однієї державної пенсії вже недостатньо, щоб жити без турбот у похилому віці
  • Демографічні зміни в Європі означають, що все менше і менше людей отримують пенсію.
  • Незамінним є недержавне пенсійне забезпечення. Чим раніше, тим краще.
  • Що стосується недержавного пенсійного забезпечення, слід пам’ятати про декілька речей.

Тим часом багато людей усвідомлюють, що державної пенсії вже недостатньо, щоб безтурботно ставитися до фінансового забезпечення у старості. Демографічні зміни та населення, що старіє, призводить до нестабільності фінансової системи. Сьогодні все більш важливим стає недержавне пенсійне забезпечення. Але тут можна швидко зробити кілька помилок. Тут ти можеш дізнатися, яких помилок слід уникати та як ти можеш забезпечити себе фінансово.

В Україні більшість працівників обов'язково застраховані в державній пенсійній системі. Таким чином, державне пенсійне страхування сьогодні є найважливішою запорукою забезпечення старості. Однак для багатьох одного цього вже недостатньо. Причина цього – демографічні зміни. Але в чому саме проблема?

Недоліки пенсії

Люди в Україні не тільки в середньому народжують менше дітей, але й швидше старіють. І чим старше ти стаєш, тим довше отримуєш державну пенсію. Тож стає все більше пенсіонерів, які отримують пенсію довше, але водночас менше молодих людей залучені до системи.

Важливу роль у забезпеченні старості відіграє так званий рівень пенсії. Це співвідношення між розміром встановленої пенсії та середнім доходом. Згідно з дослідженням ОЕСР, (Організація економічного співробітництва та розвитку) з 2019 року рівень пенсій у всіх країнах ОЕСР становив 58,6 відсотка. Однак рівень пенсій в Європі дуже різниться.

Пенсіонери гуляють – Державне пенсійне страхування

Таким чином, встановленої державної пенсії вже недостатньо, щоб підтримувати власний рівень життя в старості та безтурботно ставитися до фінансового забезпечення. Інший важливий момент – професійне пенсійне забезпечення. Хоча кожен працівник має на це право, роботодавці можуть самі вирішувати, як пропонувати професійне пенсійне забезпечення. Таким чином, недержавне пенсійне забезпечення є важливою темою, яку необхідно розглянути. Але це клопітка і складна тема, особливо для молоді. Але з нашими 7 порадами все не так складно.

7 помилок при відкладанні коштів на старість

Ми вибрали сім найпоширеніших помилок при недержавному пенсійному забезпеченні, щоб допомогти тобі побудувати фінансове майбутнє без зусиль. Таким чином, ти не витратиш марно час та гроші.

1. Відкладання плану на пенсію

Кому хочеться думати про пенсію у молодому віці? Адже час ще є... Але це чи не найбільша помилка, яку ти можеш зробити. Коли справа доходить до планування пенсії, час має важливе значення. Чим раніше ти почнеш інвестувати кошти, тим краще забезпечиш себе у майбутньому.

Наша порада:Ти можеш інвестувати у свою пенсію поступово та з часом збільшувати суму. Це краще ніж нічого взагалі. Але чим раніше, тим краще.

2. Партнер у пенсійному забезпеченні

Що відкладання коштів на старість, не варто покладатися на партнера. Як ми всі знаємо, життя ніколи не йде за планом. Раптове безробіття або розлучення можуть поставити під загрозу твоє майбутнє. Тому варто подбати про власне пенсійне забезпечення, щоб бути захищеним та незалежним.

3. Замало витривалості

Важливо не тільки почати, але й бути наполегливим. Наприклад, якщо ви інвестуєте свої гроші у фондовий ринок та або страхові компанії, коливання ринку є частиною гри. Проте, маючи певну кількість витривалості, ти можеш просто пережити ці коливання. Тому необхідно думати про своє фінансове забезпечення в довгостроковій перспективі, а не тільки в короткостроковій перспективі.

Жінка на ліжку – недержавне пенсійне забезпечення

4. Ігнорування страхування праці

Що робити, якщо ти більше не зможеш працювати? Нещасні випадки чи хвороби трапляються частіше, ніж ти думаєш, і без регулярного доходу навряд чи можна відкладати на пенсію. За допомогою страхування на випадок професійної непрацездатностіможна не тільки покривати поточні витрати, але й продовжувати накопичувати на пенсію.

5. Неправильна фінансова оцінка

Щоб забезпечити себе у старості, потрібно знати, скільки грошей насправді знадобиться пізніше. Однак багато людей ігнорують це, тому їм важко оцінити, скільки їм насправді потрібно відкладати на пенсію. За допомогою онлайн-калькуляторів ви можете легко розрахувати свій особистий розмір пенсії. Можна знайти безліч варіантів у Гуглі.

6. Ігнорування комісій та інфляції

Можна вибирати різні речі для забезпечення похилого віку. Однак зазвичай необхідно сплачувати комісію. Якщо регулярно змінювати свою стратегію, збільшуються й додаткові комісії. Те ж саме стосується й фінансового забезпечення на похилий вік: плануй на довгострокову перспективу, щоб платити якомога менше комісій.

Також не варто забувати про інфляцію. Через це ти можеш втрачати свої гроші, а отже, зменшуються й твої пенсійні заощадження. Тому необхідно пам’ятати про це при плануванні.

7. Майно як пенсійне забезпечення

Остання помилка  думати, що власне майно – це фінансова стабільність. Звичайно, власне майно важливе у старості, але не варто покладатися тільки на нього. Ніколи не знаєш, як розвиватиметься ринок нерухомості чи кому, наприклад, після розлучення дістанеться спільний будинок. Чарівне слово – диверсифікація. Розподіли ризики, коли йдеться про пенсію. Від пенсійного страхування, пов’язаного з інвестиціями, до біржових фондів EFT і нерухомості – є багато варіантів широкого інвестування грошей.

Як можна побачити, немає сенсу нехтувати недержавним пенсійним страхуванням, якщо хочеш насолоджуватися своєю пенсією повною мірою. Звичайно, є кілька речей, які потрібно мати на увазі. Але якщо ти інвестуєш свої гроші на довгострокову перспективу та розподіляєш ризики, знаєш очікування від пенсії та захищаєш себе на випадок інвалідності, у тебе дуже гарні шанси.

Однак найголовніше, мати на увазі основні проблеми й почати інвестувати кошти на старість – незалежно від того, наскільки великі чи малі ці щомісячні інвестиції. Зрештою, ти не пошкодуєш, і зможеш безтурботно проводити час до пенсії.

Хочеш забезпечити себе та підвищити пенсію?

Твій фінансовий консультант може допомогти тобі знайти найкращу фінансову стратегію.

Читайте також

Молода жінка телефонує стоячи - бути незалежною

| ТОВ "ОВБ Алфінанц Україна"

Самозайнятість: Що потрібно знати про медичне страхування.

Багато людей мріють перетворити своє хобі на професію. Якщо ви станете самозайнятим, ви зможете трохи наблизитися до цієї мрії. Але що щодо медичного або пенсійного страхування? Який страховий поліс вам потрібен? Ми покажемо вам, як ви можете належним чином захистити себе і підготуватися до підприємницької діяльності.

Дитина зі скарбничкою і монетами - щомісячні постійні витрати домогосподарства

| ТОВ 'ОВБ Алфінанц Україна'

Постійні витрати домогосподарства за місяць: скільки витрачати?

Чи знаєш ти, скільки ти витрачаєш щомісяця? Більшість людей не зовсім розуміють, скільки вони витрачають щомісяця, але це якраз основи правильного планування фінансів та життя. Загальні витрати домогосподарства завжди складаються з фіксованих і змінних витрат. Але що таке постійні витрати? І яку частку бюджету вони мають складати?