Самозайнятість: Що потрібно знати про медичне страхування.

|

Молода жінка телефонує стоячи - бути незалежною
Найважливіші факти про страхування для самозайнятості

Час читання: приблизно 6 хв

  • Все більше людей бажають бути самозайнятими. У першому кварталі 2023 року 25,5 мільйона людей в ЄС займаються власною справою.
  • Самозайнятість має кілька переваг. Вирішальними факторами є більша свобода, самовизначення та можливість отримувати вищий дохід.
  • Щоб запобігти ризикам, відповідні страхові поліси можуть захистити вас і ваші засоби до існування.
  • Медичне страхування та приватний пенсійний план є незамінними, якщо ви хочете стати самозайнятим.

Багато людей мріють перетворити своє хобі на професію. Якщо ви станете самозайнятим, ви зможете трохи наблизитися до цієї мрії. Але що щодо медичного або пенсійного страхування? Який страховий поліс вам потрібен? Ми покажемо вам, як ви можете належним чином захистити себе і підготуватися до підприємницької діяльності.

Самозайнятість стає все більш популярною. Будь то розробка ідеї нового корисного продукту, робота фрілансером в онлайн-секторі або, нарешті, відкриття власної спеціалізованої крамниці в рідному місті: Можливості безмежні.

Самозайнятість в Україні

Крок побудови власного бізнесу не є простим. Проте, все більше і більше людей хочуть зробити цей крок і працювати самостійно на себе. Але що саме ховається за цим терміном?

Ви вважаєтесь самозайнятим, якщо керуєте компанією, бізнесом або працюєте як фрилансер. У цьому випадку ви не маєте трудових відносин і можете вільно визначати свій робочий час. Підприємництво часто пов'язане з податками, страхуванням, фінансовими ризиками та бюрократією. 

А скільки на цей час підприємців? За даними пресслужби Держподаткової, в Україні кількість підприємців на 2023 рік становить приблизно 2 млн. Кількість самозайнятих людей сильно варіюється від країни до країни. Найбільше їх в Італії. Близько 4,3 мільйона людей там самозайняті. У Франції, Польщі та Німеччині, з іншого боку, близько 3 мільйонів. У Греції - один мільйон, а в Хорватії - близько 200 000 осіб. Але що робить підприємництво привабливим?

Двоє чоловіків сидять на дивані з мобільним телефоном у руках - Приватне медичне страхування

Переваги підприємництва

Існують різні причини, які говорять на користь самозайнятості. Найбільш поширеними є наступні п'ять переваг:

  1. Самовизначення: Ви самі контролюєте своє майбутнє і не маєте начальства, яке диктує вам завдання і правила.
  2. Це весело: Зазвичай ви починаєте власний бізнес у сфері, якою захоплюєтесь. Коли ви перетворюєте своє хобі на роботу, це вже менше схоже на роботу. Ви знайшли осмислене завдання або навіть своє покликання.
  3. Свобода: Ви можете вільно і гнучкоорганізовувати свій час, не маючи фіксованого робочого часу, визначеного контрактом. Зрештою, ви самі собі бос. Ви також можете працювати там, де хочете. Чи то в домашньому офісі, чи в коворкінгу, чи в кафе за кордоном - ваша уява майже не обмежена.
  4. Гроші: Ви можете заробляти більше грошей і самі на це впливати. Якщо ви більше працюєте, ви також можете більше заробляти.
  5. Розвиток: Ви можете перевірити свої можливості та продовжувати розвивати себе і свій бізнес. Якщо у вас є власні працівники, ви також берете на себе додаткову відповідальність і постійно навчаєтесь.

Найпоширеніші галузі для самозайнятості

Зрозуміло одне - все більше людей стають підприємцями. Але які галузі є привабливими для власної професійної незалежності? Згідно зі статистикою Німецького моніторингу стартапів (DSM), у 2020 році стартапи користуються особливою популярністю і представлені у чотирьох галузях:

  • Інформаційні та комунікаційні технології: 30,2%
  • Їжа та харчування або споживчі товари: 10.6%
  • Медицина та охорона здоров'я: 8,5%
  • Автомобілі, логістика та транспорт: 6.7%

Самозайнятість та страхування

Ви вже бачите себе у якійсь галузі чи вже маєте чітке уявлення про неї? Самозайнятість має не лише переваги. Якщо ви вирішили зробити крок до незалежності, ви автоматично берете на себе певні ризики. Оскільки тепер ви самі відповідаєте за свій дохід, ваша праця має вирішальне значення для вашого успіху, а отже, і для вашого бізнесу. Що станеться, якщо ви раптом захворієте? У таких ситуаціях на допомогу приходить медичне страхування.

Правильне медичне страхування для вашої підприємницької діяльності

Якщо у вас є приватне медичне страхування, ви зможете користуватися пільговим лікуванням, швидким записом на прийом до лікаря та одномісними палатами для стаціонарного лікування. Ви можете вибирати між різними тарифами та пільгами - подібно до модульної системи. Ваш регулярний внесок залежить від різних факторів:

  1. Бажані послуги: Чим більше послуг ви хочете отримати, тим вищим буде ваш внесок.
  2. Від вашого віку: Чим молодші ви, тим менший страховий внесок.
  3. Стан вашого здоров'я: Можливі попередні захворювання можуть вплинути на розмір страхового внеску.
  4. Ваша професійна діяльність.

страхування або медичного страхування для виїзду за кордон.

Наша порада: зважте індивідуальні переваги та недоліки різних видів медичного страхування.

Корисні види страхування для підприємців

Окрім медичного страхування, існують й інші види страхування, які можуть бути корисними для вашої нової кар'єри. З їх допомогою ви можете зменшити і покрити деякі ризики підприємницької діяльності.

  • Страхування професійної відповідальності: Якщо в результаті вашої професійної діяльності треті особи отримують травми або зазнають шкоди, зазвичай виникають високі вимоги про відшкодування збитків. У найгіршому випадку це може поставити під загрозуіснування вашого бізнесу. Страхування професійної відповідальності захищає вас від фінансових наслідків у разі заподіяння шкоди та забезпечує виплату відшкодування.
  • Страхування судових витрат: Судовий спір і пов'язані з ним судові витрати та гонорари адвокатів можуть швидко вдарити по вашому бюджету. Щоб уникнути непередбачуваних витрат, має сенс застрахуватися від судових витрат. Це допоможе вам у правовому спорі.
  • Страхування від нещасного випадку на виробництві: Ваша працездатність - це ваш найцінніший актив.  Якщо ви не можете працювати через нещасний випадок або серйозну хворобу, ви втрачаєте джерело доходу. Страхування на випадок професійної непрацездатності виплачує вам щомісячну пенсію в таких ситуаціях.

Ось як ви можете створити фінансові резерви

За допомогою правильного страхування ви можете захистити себе, свою робочу силу та свій бізнес. Але як щодо вашої фінансової безпеки? Фінансове забезпечення важливе для всіх - в тому числі і для самозайнятих осіб.

Якщо ви працюєте на себе і маєте високий дохід, ви можете скористатися пенсійним страхуванням. Цей тип страхування пропонує підприємцям надійне пенсійне забезпечення.

Фотограф працює за комп'ютером - план пенсійного страхування

Недержавне пенсійне страхування

Демографічні зміни в Україні означають, що все менше людей сплачують внески до пенсійного фонду. Якщо люди менше платять, відповідно вони менше отримують. Однак, ви можете активно забезпечувати себе за допомогою приватного пенсійного страхування.

Один з варіантів - накопичувальне пенсійне страхування. Чим раніше ви почнете, тим меншими будуть ваші щомісячні внески. У довгостроковій перспективі ви можете отримати вигоду від ефекту складних відсотків. Ви заробляєте відсотки на вкладений капітал, що, в свою чергу, збільшує ваш капітал. Згодом ви отримуватимете вищі відсотки на свій зростаючий капітал.

З недержавним пенсійним страхуванням ви отримуєте вигоду від високої прибутковості, з одного боку, та максимально можливої гнучкості, з іншого. Ви можете розірвати його в будь-який час після закінчення визначеного мінімального терміну і отримати виплату. Чим довше ви сплачуєте внески, тим більшою буде ваша пенсія в кінці.

Чотири поради щодо пенсійного забезпечення для підприємців

Ви можете самі обирати тип приватного пенсійного забезпечення на старість. Однак не завжди легко тримати все під контролем. Ці чотири поради допоможуть вам зробити перший крок у правильному напрямку:

1. Дохід важливіший за пенсійне забезпечення

Для забезпечення старості важливий постійний дохід. Передумовою для цього є наявність достатньої кількості грошей, які ви можете відкладати. Регулярний дохід є основою для вашого забезпечення в старості.

2. Покрийте всі ризики, що загрожують існуванню підприємства

Ваша праця - це ваш найцінніший актив. Якщо вона зникає, автоматично зникає і ваш дохід, а рахунки все одно потрібно оплачувати. Тому застрахуйте себе від усіх ризиків, які можуть загрожувати вашому існуванню.

3. Спочатку віддайте борги, а потім створюйте резерви

Ви взяли кредит на стартовий капітал? Перш ніж почати створювати фінансові резерви на пенсію, вам варто розрахуватися з боргами.

4. Майте гнучкий пенсійний план

Гнучкий пенсійний план допоможе вам краще реагувати на непередбачувані події. У спокійні часи ви можете платити більше, а в погані - менше. Однак слідкуйте за тим, щоб не сплачувати забагато.

Читайте також

Жінка з протезом на руці - страхування від нещасних випадків на виробництві

| ТОВ 'ОВБ Алфінанц Україна'

Страхування від нещасних випадків на виробництві: як захистити свою працездатність

Що робити, якщо одного дня ти більше не зможеш працювати? Це може статися швидко — раптовий нещасний випадок або хвороба, і ти більше не можеш виконувати свою роботу. Можна захистити себе від фінансових втрат за допомогою страхування від нещасного випадку на виробництві. Ми покажемо тобі, що охоплює страхування по інвалідності і коли це потрібно тобі.

Пенсіонери з порожніми гаманцями – забезпечення на старість

| ТОВ 'ОВБ Алфінанц Україна'

7 помилок при відкладанні коштів на старість: правильне фінансове забезпечення

Тим часом багато людей усвідомлюють, що державної пенсії вже недостатньо, щоб безтурботно ставитися до фінансового забезпечення у старості. Демографічні зміни та населення, що старіє, призводить до нестабільності фінансової системи. Сьогодні все більш важливим стає недержавне пенсійне забезпечення. Але тут можна швидко зробити кілька помилок. Тут ти можеш дізнатися, яких помилок слід уникати та як ти можеш забезпечити себе фінансово.