Страхування від нещасних випадків на виробництві: як захистити свою працездатність

|

Жінка з протезом на руці - страхування від нещасних випадків на виробництві
Найважливіші факти про страхування від нещасних випадків на виробництві

Час читання: приблизно 4 хв

  • Страхування від нещасних випадків на виробництві є одним з найважливіших видів недержавного страхування. Таким чином, ти отримуєш фінансову допомогу на випадок втрати працездатності. 
  • Таке страхування має сенс для працівників, які залежать від свого доходу. Але студенти також мають переваги.
  • Серед найпоширеніших причин професійної непрацездатності - психічні захворювання.
  • Чим раніше ти придбаєш поліс страхування від нещасних випадків на виробництві, тим меншими будуть твої щомісячні внески.

Що робити, якщо одного дня ти більше не зможеш працювати? Це може статися швидко — раптовий нещасний випадок або хвороба, і ти більше не можеш виконувати свою роботу. Можна захистити себе від фінансових втрат за допомогою страхування від нещасного випадку на виробництві. Ми покажемо тобі, що охоплює страхування по інвалідності і коли це потрібно тобі.

Втрата роботи це часто недооцінений ризик. Тільки у 2020 році, кількість працівників, які  тимчасово втратили працездатність, склала 4292 особи. Опинившись без постійного доходу, ризик фінансового краху дуже великий.  За допомогою страхування від нещасних випадків на виробництві, можна мінімізувати ці ризики.

Жінка сидить у напрузі за робочим столом - психічні захворювання

Що таке страхування від втрати працездатності?

Приватне страхування професійної непрацездатності це недержавне страхування. Воно особливо корисне і важливе, якщо ти залежиш від свого щомісячного доходу. Якщо за станом здоров'я ти більше не можеш працювати, страхування надає тобі щомісячну субсидію. Таким чином, ти забезпечуєш себе фінансово. 

Кому потрібне страхування професійної непрацездатності?

Необхідність страхування професійної непрацездатності залежить від різних факторів, таких як професія, вік, будь-які попередні захворювання або сімейний стан. Однак, якщо ти залежиш від постійного доходу і не маєш можливостей покрити витрати або фінансувати сім'ю, приватне страхування професійної непрацездатності має сенс і є необхідним. Страхування є особливо доцільним для наступних осіб:

  • Усі працівники, які залежать від свого доходу.
  • Єдині годувальники, які забезпечують свою сім'ю.
  • Самозайняті особи, які не сплачують внески на загальнообов'язкове пенсійне страхування і тому не мають права на передбачену законом пенсію у зв'язку з втратою працездатності.
  • Студенти або стажисти часто отримують більш сприятливі умови і, як правило, мають менше попередніх захворювань.

Але які ж насправді причини втрати працездатності?

Найпоширеніші причини професійної непрацездатності

Одне можна сказати напевно: професійна непрацездатність може торкнутися кожного. Молоді люди, майстри та майстрині, а також офісні працівники. Всупереч очікуванням, хвороби кістково-м'язової системи посідають лише третє місце за поширеністю серед причин інвалідності. На четвертому місці психологічні хвороби. Особливо стрес і постійне перенапруження мають довгостроковий негативний вплив на психіку. Інші причини - рак (23,9 %) або нещасні випадки (2%).

Визнач свій особистий ризик та працездатність

Чи є у тебе хобі з високим ступенем ризику, наприклад, стрибки з парашутом або хокей, або вже наявні захворювання? Такі фактори підвищують ризик раптової втрати працездатності — тому необхідно повідомити про них свою страхову компанію. Але певні професії також становлять певний ризик. Тому страхування власної праці є обов'язковим — потрібно лише знати вартість своєї праці. Просто помнож свій річний дохід на кількість років до пенсії.

Наша порада: наші фінансові консультанти допоможуть тобі визначити особистий ризик і розрахувати твою працездатність. Так, твої засоби до існування будуть надійно захищені, незалежно від того, що чекає на тебе в майбутньому.

Заощадження грошей як альтернатива?

Замість того, щоб сплачувати щомісячні внески на страхування, можна регулярно відкладати гроші на випадок непрацездатності. Чи не так? Однак, як правило, це не зовсім  не вигідно. За даними загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, непрацездатними вважаються люди, які досягли 60 років. Якщо ти станеш непрацездатним у 50 років, тобі доведеться жити на свої заощадження до досягнення встановленого законом пенсійного віку (60 років). Але якщо, наприклад, отримувати субсидію по непрацездатності у 200 євро на місяць, можна накопичити 24000 євро - без урахування інфляції та податкових відрахувань.  Тому страхування на випадок професійної непрацездатності також має сенс і в цьому випадку забезпечує ваше фінансове існування і майбутнє.

4 корисні поради для страхування непрацездатності

Щоб не залишитися без доходу у разі хвороби або нещасного випадку, розумним рішенням буде оформити страхування професійної непрацездатності. Ми маємо для тебе  кілька порад, які допоможуть отримати максимальну вигоду від страхування професійної непрацездатності.

1. Чесно відповідай на запитання про стан здоров'я

Щоб укласти договір страхування професійної непрацездатності, необхідно відповісти на питання про стан твого здоров'я. Уникай надання неправдивої інформації, інакше ти  ризикуєш втратити страховий захист і не отримати субсидію по професійній непрацездатності.

Чоловік ремонтує вікно - приватне страхування від професійної непрацездатності

2. Недостатня страхова субсидія по професійній непрацездатності

Страхова субсидія по професійній непрацездатності повинна відповідати твому останньому чистому доходу або ґрунтуватися на ньому.

3. Укладай страховку раніше, щоб заощадити гроші

Чим раніше ти оформиш договір страхування, тим меншими будуть твої щомісячні внески. Більшість молодих фахівців також не мають попередніх захворювань або мають лише кілька, що призводить до вигідних умов.

4. Вибери правильний період страхування

Професійне страхування слід укладати на період твоєї професійної діяльності, тобто до досягнення 60 років. Починаючи з 60 років, ти будеш мати можливість жити за рахунок державної пенсії та недержавного пенсійного забезпечення. 

Наскільки добре ти підготовлений до майбутнього?

Дозволь нашим фінансовим експертам проконсультувати тебе на тему страхування професійної непрацездатності.

Читайте також

Молода жінка телефонує стоячи - бути незалежною

| ТОВ "ОВБ Алфінанц Україна"

Самозайнятість: Що потрібно знати про медичне страхування.

Багато людей мріють перетворити своє хобі на професію. Якщо ви станете самозайнятим, ви зможете трохи наблизитися до цієї мрії. Але що щодо медичного або пенсійного страхування? Який страховий поліс вам потрібен? Ми покажемо вам, як ви можете належним чином захистити себе і підготуватися до підприємницької діяльності.

Сильна жінка дивиться у камеру – переговори про підвищення зарплати

| ТОВ "ОВБ Алфінанц Україна"

Перше обговорення зарплати: корисні поради

Ви вже деякий час працюєте на своїй першій роботі. Усе йде чудово, але хотілось би вищу зарплату. Але перед тим, як піти на перше обговорення, необхідно врахувати кілька моментів. На яку зарплату ви можете розраховувати? Коли саме обрати час і як  підготуватися? Ви дізнаєтеся, яких порад слід дотримуватися, щоб отримати бажану зарплату.