Гроші на вищу освіту: Ось як це працює

|

Студенти спілкуються – Фінанси студента
Найважливіші факти про заробіток для студента.

Час читання: приблизно 4 хв

  • Є кілька варіантів заробити гроші на навчання: Підтримка від батьків, стипендії, кредити на освіту та робота для студента.
  • Студенти повинні самостійно знайти найкращий варіант для себе, а також об’єднувати різні варіанти.
  • У середньому, студенту потрібно 12-20 тис. гривень на місяць.
  • Оплата за навчання, житло, обладнання, їжа, відпочинок, транспорт – 6 невеликих речей, на яких можна заощадити.

Хочеш навчатися? Можливо, отримати ще й ступінь магістра окрім бакалавра? Але на відміну від учнівства, під час навчання ти заробляєш менше грошей. Навіть у державних університетах тобі доведеться оплачувати щомісячні витрати. Тому тут ти дізнаєшся, як саме ти можеш знайти гроші на вищу освіту.

Вступай до університету відразу після закінчення середньої школи і нарешті ставай на ноги, про це мріє уся молодь – вони нарешті хочуть стати незалежними.

Як заробити гроші на вищу освіту

Є декілька варіантів як заробити гроші на вищу освіту. Іноді різні шляхи ведуть до однієї мети. Тож, коли справа доходить до грошей на вищу освіту, обирати потрібно декілька варіантів! Будь то підтримка батьків чи держави, кредит на освіту, стипендія чи підробіток, і так далі.

Кредит на освіту та грант на навчання

«Я ніколи не отримаю грант». Дурниці! Просто спробуй. Тобі не потрібен найвищий рейтинг, щоб отримати грант на навчання. Щоб отримати грант на навчання, потрібно відповідати певним вимогам, але вони не такі високі, як багато хто думає. І найголовніше – це безкоштовна можливість. Важливими критеріями зазвичай є твоє економічне становище, талант і соціальна прихильність. Гранти на навчання видають, наприклад, релігійні організації, корпорації чи політичні партії. Окрім фінансової підтримки, існують також мережі випускників, запрошення на майстер-класи чи табори з іншими студентами.

З кредитом на освіту все інакше. Ти не отримуєш гроші безкоштовно, а повертаєш їх після навчання, плюс відсотки. Оскільки це кредит для фінансування твого навчання, банк не вимагає застави, а відсотки для погашення зазвичай нижчі. Кредит на освіту виплачується банком щомісячними платежами. Наша порада: ретельно обдумай чи варто брати кредит на освіту і заздалегідь перевір всі інші варіанти знайти гроші на вищу освіту. Це стане твоїм зобов'язанням у майбутньому.

Фотографія студента – фінансування освіти

Працюй під час навчання

Якщо у тебе під час навчання є вільний час, робота для студента якраз для тебе. У багатьох університетах студентські спілки пропонують власні вакансії, і ти можеш заробляти таким чином. Якщо ти працюєш за спеціальністю, це ще краще – гарний плюс твого резюме. Найважливіше: навчання на першому місці! Працюй лише стільки, скільки зможеш під час навчання.

Існують різні варіанти, коли мова йде про роботу на неповний робочий день. Це може бути традиційна робота для студента, робота на семестрових канікулах або підробіток.

Май на увазі, ти можеш скласти як строковий договір (наприклад, на період канікул, на сезонну або тимчасову роботу), так і безстроковий трудовий договір. Але в більшості випадків роботодавці можуть приймати студентів на неповний робочий час. Більше можна дізнатися тут.

Скільки грошей потрібно студенту?

Дві дівчинки перед університетом – фінанси студента

Оплата за навчання, житло, обладнання, їжа, відпочинок, транспорт – за все це потрібно платити під час навчання.

Скільки коштує прожити на місяць під час навчання? На що у тебе є бюджет, коли ти навчаєшся в іншому місті і більше не живеш з батьками? У середньому студенту потрібно 12-20 тис. гривень на місяць. Ми склали для тебе список основних витрат для ознайомлення.

  • Вартість навчання: відрізняється залежно від того, чи навчаєшся ти у приватному університеті чи у державному.
  • Житло: в залежності від того, чи живеш ти з батьками, переїжджаєш у свою першу спільну квартиру, чи маєш власну квартиру, ціна буде коливатися.
  • Витрати на проживання: навіть якщо ти все ще живеш з батьками, в тебе будуть ці витрати. Вони включають їжу, одяг та гроші на дозвілля.
  • Місце навчання: орендна плата у великих містах значно вища, ніж у малих. Тому місце навчання також є важливим фактором.
  • Страхування: під час навчання, ти самостійно відповідаєш за страхування, будь це медичне страхування або страхування відповідальності.
  • Обладнання: ноутбук, принтер, книги... добре подумай над тим, що тобі насправді потрібно під час навчання та без чого можна обійтися.
  • Послуги: щомісяця необхідно сплачувати за телебачення та Інтернет, покривати витрати на мобільний телефон.

6 порад як економити студенту

Тут можна сказати одне: навчання коштує грошей. У більшості випадків ти не можеш заробляти багато під час навчання, тому ми маємо для тебе шість порад, як економити.

  • Старий добрий блокнот: якщо ти хочеш зекономити гроші, тобі потрібно знати своє фінансове становище. Скільки ти платиш за електроенергію або мобільний телефон? Незалежно від того, чи це класичний блокнот або мобільний додаток, чому б не спробувати?
  • Знижки для студентів: на щастя, є багато знижок для студентів. До них входить відвідування музеїв, басейнів, театрів і кінотеатрів. Студентський квиток варто завжди мати при собі.
  • Спорт в університеті: танці, волейбол, бігові групи - університет зазвичай пропонує багато видів спорту. Завдяки цьому ти можеш дешево займатися спортом та підтримувати форму, а також швидко знайти знайомих.
  • Дешеві товари: пройдися по магазинах з друзями на вихідних і знайди товари за привабливою ціною. На цьому можна зекономити тому що ти не купуєш нові речі. При поганій погоді ти можеш зайти на Ebay та інші онлайн платформи.
  • Податкова декларація: спочатку це завжди звучить страшно, але це окупається. Наприклад, ти можеш вилучити витрати на новий ноутбук або семестровий квиток зі своїх податків і відкласти відшкодування на наступну відпустку або коротку подорож.
  • Позичай замість того, щоб купувати: книги, електроприлади чи інструменти: це речі, які часто потрібні лише на короткий час – купувати їх не варто. Просто запитай своїх друзів або інших студентів, чи можуть вони позичити тобі речі.
Чи хотів би ти працювати як студент у OVB?

На тебе чекає гнучкий графік роботи та різноманітні вакансії на позицію фінансового радника. Так ти зможеш заробити гроші на вищу освіту.

Розпочни нові можливості з OVB

Читайте також

Двоє студентів розмовляють на дивані

| ТОВ "ОВБ Алфінанц Україна"

Пенсійне забезпечення для студентів: чи це працює?

Думаєте про пенсію у свої 20 років? Пенсія для студентів це щось захмарне. Але особливо молоді люди повинні думати про своє пенсійне забезпечення і робити активні резерви, адже чим раніше, тим краще. Але як ви можете робити приватні накопичення на потім, поки ви ще навчаєтеся? Тут ви можете дізнатися все, що вам потрібно знати про своє пенсійне забезпечення.

Молода жінка на скутері - туризм за кордоном

| ТОВ "ОВБ Алфінанц Україна"

Правильний туризм: Що необхідно за кордоном

Туризм навколо світу — це довгоочікувана мрія, особливо для молоді. Самостійно відкривати для себе нові країни, культури та місця з невеликим багажем за плечима — це не тільки пригода, але й відчуття свободи. Щоб ваша подорож пройшла так, як ви запланували, важливо організувати її заздалегідь. Дізнайтеся тут, як найкраще підготувати та профінансувати свою подорож.