Пенсійне забезпечення для студентів: чи це працює?

|

Двоє студентів розмовляють на дивані
Найважливіші факти про пенсійне страхування для студентів

Час читання: приблизно 5 хв

  • Пенсії, встановленої законом, сьогодні вже не вистачає. Проблема бідності у похилому віці також стосується молодого покоління.
  • Студенти вже можуть робити активні накопичення під час навчання та робити внески у пенсійну схему.
  • Ваше пенсійне забезпечення складається з трьох компонентів: пенсійне забезпечення, встановлене законом, професійне пенсійне забезпечення та приватне пенсійне забезпечення.
  • Ви можете вибрати між різними фінансовими варіантами для свого пенсійного забезпечення. Приватне пенсійне страхування та накопичувальні плани є двома варіантами.

Думаєте про пенсію у свої 20 років? Пенсія для студентів це щось захмарне. Але особливо молоді люди повинні думати про своє пенсійне забезпечення і робити активні резерви, адже чим раніше, тим краще. Але як ви можете робити приватні накопичення на потім, поки ви ще навчаєтеся? Тут ви можете дізнатися все, що вам потрібно знати про своє пенсійне забезпечення.

Щоправда, теми пенсії та накопичень на старість мало цікавлять молодь. Фінансове становище студентів часто буває напруженим. Часто грошей не вистачає, щоб покрити всі витрати на життя. Щоб покрити усі постійні витрати та залишити гроші на інші речі, багато студентів йдуть на підробіток. Ми розповімо вам, чому ви все ще можете замислитися про приватну пенсію завчасно, навіть з невеликими внесками.

Молоде покоління і пенсія

Однієї державної пенсії для гарного життя недостатньо. Це, звичайно, не перший раз, коли ви чуєте про тему бідності у похилому віці, оскільки молоде покоління особливо страждає від цього.

Державна пенсія та її проблеми

Рівень пенсій продовжує падати. Але що це означає? Розмір пенсії залежить від середнього доходу. Він відрізняється від країни до країни й сильно коливається. Згідно з дослідженням ОЕСР (Організація економічного співробітництва та розвитку), у 2021 році рівень пенсій у всіх країнах ОЕСР становив близько 62%. Що це означає? Коли ви виходите на пенсію, ви отримуватимете 62 відсотки вашої поточної валової зарплати на місяць.

Чи платять студенти пенсійні внески?

Працювати під час навчання, практики або стажування – це нормально для більшості студентів.

Але категорія таких осіб як студенти не передбачена для загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, проте особи, які навчаються у вищих навчальних закладах за денною формою навчання можуть скористатися своїм правом на добровільну участь у сплаті страхових внесків до Пенсійного фонду України у порядку, визначеному статтею 12 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Зазначені особи можуть брати добровільну участь у солідарній системі або в накопичувальній системі пенсійного страхування, або одночасно в обох системах відповідно до укладеного договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування згідно із Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Молода студентка стоїть на лузі та сміється

Як працює пенсійне забезпечення для студентів

Пенсійне забезпечення не повинно бути складним. Ви можете легше планувати своє фінансове забезпечення за допомогою моделі з двома рівнями.

Модель із двома рівнями

Завдяки моделі з двома рівнями ваше пенсійне забезпечення базується на двох стовпах. Стовпи утворюють фундамент і складаються з:

1. Державне пенсійне забезпечення

Це є першоосновою вашого пенсійного забезпечення та є найважливішою формою захисту сьогодні. Протягом свого трудового життя ви регулярно робите внески до пенсійної схеми. Після виходу на пенсію ви отримаєте пенсію.

2. Недержавне пенсійне забезпечен

Це буде найважливіша опора у майбутньому. Ви можете вибирати між різними формами інвестування та фінансовими продуктами. Навіть під час навчання, ви можете почати вкладати у пенсійне забеспечення з невеликим бюджетом.

Недержавна пенсійна схема

Чим раніше ви почнете свою недержавну пенсійну схему, тим більше часу у вас буде. Час відкладати гроші, заощаджувати та інвестувати. Чим довше ви платите, тим більше ви отримуєте переваг від ефекту складних відсотків. Ви отримуєте відсотки на гроші, які інвестуєте. Відсотки реінвестуються, збільшують ваш капітал, а ваш капітал знову приносить відсотки. У результаті ваша загальна сума зростає швидше. Чим довше ваші гроші інвестуються, тим більша перевага. Коротко представляємо кілька варіантів вашого недержавного пенсійного забезпечення:

  • Приватне пенсійне страхування: тут ви сплачуєте щомісячні суми, які отримуєте регулярно або як одноразову виплату після встановленого пенсійного віку. Зазвичай ви можете організовувати свої внески гнучко – ви можете їх збільшувати, зменшувати або навіть призупиняти.
  • Інвестиційний фонд: з інвестиційним фондом багато людей платять гроші в один банк. Гроші інвестуються в різні цінні папери або майно професійною компанією з управління фондами та активно управляються. Ви можете отримати вигоду від зростання цін на ринках капіталу, не витрачаючи свій час. Ви можете вибирати між різними інвестиційними фондами.
  • План заощаджень приватного фонду: подібно до пенсійного страхування, ви платите регулярні суми, але цього разу в інвестиційний фонд. Ви можете скористатися привабливою прибутковістю та зростанням цін. Ви регулярно диверсифікуєте свої гроші й таким чином зменшуєте ризик.
  • Aкції, облігації та біржі: цінні папери є іншою, але також більш ризикованою формою пенсійного забезпечення. Є різні види цінних паперів на вибір. Ви можете інвестувати свої гроші на біржі та інвестувати в компанії. Можливі високі потенційні прибутки, але можливі й великі втрати. Довгий інвестиційний горизонт і широка диверсифікація мають вирішальне значення. Це дозволяє знизити ризик втрати.
Студент сидить і розмірковує перед ноутбуком

Ваше пенсійне забезпечення в 5 кроків

Існує великий вибір можливих фінансових продуктів серед яких можна швидко заплутатися. У п’ять простих кроків ви можете закласти фундамент свого майбутнього.

  1. Визначте свої потреби: Чи знаєте ви, що однієї вашої пенсійної пенсії буде недостатньо? Тоді ви вже зробили перший важливий крок. Активне забезпечення та ранній початок роботи в довгостроковій перспективі вплине на все.
  2. Наведіть порядок у своїх фінансах: спочатку зменште борги, а потім інвестуйте. Якщо ви взяли позику на навчання, погашення боргів має пріоритет. Спочатку розплатіться з боргами, а потім подбайте про фінансове забезпечення.
  3. Захистіть себе від ризиків. Ваша працездатність є найціннішим активом для вашого пенсійного забезпечення. За допомогою професійного страхування від втрати працездатності ви можете фінансово захистити себе у разі втрати працездатності. Під час навчання, ви отримуєте менше переваг за цією страховкою.
  4. Визначте суму своїх заощаджень: скільки грошей ви можете відкладати щомісяця? Важливо мислити реалістично. У вас буде менше грошей під час навчання, ніж під час роботи у майбутньому. Починати з малого краще, ніж не починати взагалі.
  5. Виберіть правильну форму пенсійного забезпечення: для студентів важливе гнучке пенсійне забезпечення. Ви повинні мати можливість регулювати свої внески індивідуально в будь-який час – ви можете збільшити їх пізніше, коли розпочнете свою кар’єру.

Читайте також

Пара на дивані переїжджає разом

| ТОВ "ОВБ Алфінанц Україна"

Перша спільна квартира: Що потрібно знати

Перша спільна квартира - це, мабуть, найвеличніша подія для кожної пари. Знайти відповідне житло - це вже виклик. Але переїзд ще більш захопливий: меблі, оздоблення, побут, фінанси та повсякденне життя. Все потрібно обговорити й з'ясувати. Ми зібрали для вас найважливіші факти та поради.

Студенти спілкуються – Фінанси студента

| ТОВ "ОВБ Алфінанц Україна"

Гроші на вищу освіту: Ось як це працює

Хочеш навчатися? Можливо, отримати ще й ступінь магістра окрім бакалавра? Але на відміну від учнівства, під час навчання ти заробляєш менше грошей. Навіть у державних університетах тобі доведеться оплачувати щомісячні витрати. Тому тут ти дізнаєшся, як саме ти можеш знайти гроші на вищу освіту.