Фінансування нерухомості: мрія про власне житло втілюється в реальність

|

Пара переїжджає у свою першу квартиру
Найважливіші факти про фінансування нерухомості

Час читання: приблизно 6 хв

  • Ціни на нерухомість різко зросли. Однак, приблизно 69 відсотків людей в Європі мають власне житло.
  • Навіть сьогодні нерухомість – розумний крок для підготовки до пенсії та інвестицій у майбутнє.
  • Важливо знати свій бюджет на нову нерухомість.
  • Ви можете вибрати між різними варіантами фінансування та кредитами. Класичний і ануїтетний кредити є найкращими варіантами фінансування квартири.

З орендованої квартири у власний будинок із садом – нарешті! Обставте чотири стіни так, як вам подобається, не питаючи дозволу у господаря. Щоб мрія про власне житло не перетворилася на жахіття, важливо правильно її спланувати та профінансувати. Дізнайтеся тут, як реалізувати свою мрію мати власну квартиру, попри зростання процентних ставок.

Багато хто хотів би жити у похилому віці без турбот про квартплату. Що для цього потрібно? Власна нерухомість. Чи то кондомініум або будинок – вибір нерухомості великий. Але знайти та профінансувати відповідну нерухомість складніше ніж здається.

Ситуація з нерухомістю в Європі

Ключова відсоткова ставка в ЄС досягла нового максимуму після фінансової кризи 2008 року. Відсоткові ставки зростають та мають прямий вплив на відсоткові ставки в будівництві, а отже, і на ринок нерухомості в Європі. Згідно з тогорічним опитуванням Євростату, 30,9% людей в ЄС живуть в орендованому житлі. 69,1% володіють власним майном. Найбільше власників нерухомості в Румунії, Словаччині та Хорватії. У цих країнах принаймні 91% людей мають власне житло. У Німеччині та Австрії більшість людей живе в орендованому житлі – трохи менше ніж 53% у Німеччині та 49% в Австрії.

Але житло і будівництво дороге. Високі витрати на енергію та зростання цін на будівельні матеріали, а також вартість робочої сили призвели до зростання цін. Дослідження Deloitte 2021 року показує: середня ціна за квадратний метр нового житла за останні роки значно зросла у 18 із 21 європейських країн. Найбільший приріст спостерігається в Угорщині. Ціна квадратного метра зросла на 21,5% і становить 2000 євро. Але чітка тенденція до зростання простежується і в інших європейських країнах: у Чехії ціна зросла на 18 відсотків до 3300 євро, а в Німеччині майже на 12 відсотків – до 4600 євро за квадратний метр.

Молода пара сидить на ліжку - планує фінансування нерухомості

Нерухомість як інвестиція

Власне житло вважається інвестицією у майбутнє. Але в умовах високих цін на нерухомість виникає питання: чи варто купувати нерухомість? Які аргументи на користь? Які проти?

Нерухомість — це понад усе розумне пенсійне забезпечення. Ви можете спроектувати та обставити власні чотири стіни відповідно до власних ідей. Плануються діти? Тоді підготуйте кімнату саме для дітей. Хочете провести старість у власній квартирі? Побудуйте простору ванну кімнату. Це позбавить вас від необхідності робити ремонт пізніше. Як тільки майно буде виплачено, у вашому гаманці автоматично з’явиться більше грошей. Зрештою, вам більше не доведеться платити за оренду.

Власне житло – це не лише пенсійне забезпечення, а й захист від інфляції. За даними Євростату, поточний рівень інфляції в ЄС становить 6,4% (на червень 2023 року). Стабільний рівень інфляції в 2% є довгостроковою метою. Інфляція з часом знижує вашу купівельну спроможність. Ваші гроші втрачають цінність, і ви можете купувати на них менше. Як матеріальний актив нерухомість зазвичай захищена від інфляції. Як правило, вона не втрачає цінності, а з часом збільшує її.

Скільки може коштувати нерухомість?

Перш ніж щось купувати, необхідно розуміти чи можете ви собі це дозволити,  Це полегшить вам фінансування нерухомості та надасть краще планування. Існують різні способи розрахунку бюджету. Який спосіб найкращий? Найпростіший спосіб – скористатися бюджетним калькулятором і ввести свої цифри. Вам необхідно знати наступне:

Щомісячний дохід і витрати:

наскільки у вас високий місячний чистий дохід і чи є інші джерела доходу? Декілька прикладів: допомога на дітей або дохід від оренди. Скільки коштує місячна орендна плата? Які ще існують постійні витрати?

Щомісячний внесок:

скільки ви можете і хочете платити щомісяця за розстрочку? Як правило, щомісячний внесок не повинен перевищувати 35 відсотків вашого місячного чистого сімейного доходу. При чистому доході у 2000 євро це відповідає щомісячному внеску в 700 євро.

Власний капітал:

чи є у вас капітал? Це охоплює активи в банку, цінні папери або фонди, поліси страхування життя та заощадження будівельного товариства.

Додаткові витрати:

Які додаткові витрати виникають при купівлі? Чим більше житлова площа, тим вищі звичайні витрати на проживання та експлуатацію. Розташування майна також має великий вплив на допоміжні витрати. Такі витрати, як податок на передачу землі або витрати на нотаріуса, залежать від місця розташування.

Які варіанти фінансування доступні?

Ви знаєте свій орієнтовний фінансовий бюджет і скільки грошей ви можете платити щомісяця? Настав час знайти правильне фінансування нерухомості. Надійне та добре організоване фінансування має вирішальне значення. Ви можете вибрати між різними варіантами фінансування. Тип фінансування значною мірою залежить від типу кредиту, часу видачі та способу погашення. Представляємо найпоширеніші варіанти фінансування нерухомості.

Власний капітал

Найшвидший спосіб фінансування нерухомості – через власний капітал. Чим вища частка власного капіталу, тим менше кредиту ви повинні брати для фінансування - і тим дешевшим буде кредит. Однак дуже небагато людей мають доступний високий рівень капіталу. Важливо: чим вищий коефіцієнт власного капіталу, тим менші щомісячні внески.

Ануїтетний кредит

Ануїтетний кредит - класичний кредит на нерухомість. Ви сплачуєте фіксований річний внесок - ануїтет - протягом усього терміну кредиту. Ставка є фіксованою до кінця періоду фіксованої процентної ставки, тобто до терміну дії узгодженої процентної ставки. Ви можете вирішити, як довго має діяти фіксована процентна ставка.

Довші фіксовані процентні ставки зазвичай дорожчі. З ануїтетною позикою ви маєте постійні платежі, які складаються з відсотків і частини погашення. Коли фіксована відсоткова ставка закінчується, зазвичай залишається залишковий борг, який потрібно погасити. Подальше фінансування є хорошим способом погасити решту боргу. Подальше фінансування, наприклад форвардна позика, часто використовується для погашення боргу, що залишився. У разі подальшого фінансування процентні ставки знову фіксуються.

Пара танцює разом із собакою в новому будинку - фінансування будівництва

Придбання житла у новобудові у житлово-будівельних кооперативах

Схема придбання квартири у ЖБК не передбачена законодавством як допустимий механізм інвестування у житлове будівництво (стаття 4 Закону України «Про інвестиційну діяльність»), але не заборонена та врегульована профільним Законом «Про кооперацію» і Цивільним кодексом України (ЦКУ).

ЖБК — юридична особа, створена фізичними та/або юридичними особами на добровільній основі для участі у будівництві або реконструкції житлового будинку (будинків) та подальшої його експлуатації.

Членство в ЖБК може бути як постійним, так і асоційованим. Порядок вступу в кооператив та участь асоційованого члена у його діяльності, права та обов'язки, розміри паїв та виплат на паї визначаються статутом кооперативу.

Кінцева мета участі у кооперативі — отримання квартири у власність.

Схема продажу житла через ЖБК передбачає 2 моделі:

  • перша: ЖБК — замовник будівництва;
  • друга: забудовник виступає замовником будівництва, а ЖБК залучає кошти інвесторів.

За першої моделі всі дозвільні документи видаються ЖБК, який формує собівартість будівництва, залучає генпідрядну організацію, веде будівництво та вводить будинок в експлуатацію. При другій моделі між забудовником та ЖБК має бути укладений договір.

Читайте також

Наречений і наречена тримають один одного, сміючись - планування весілля

| ТОВ "ОВБ Алфінанц Україна"

Планування весілля: Як заощадити гроші

У вузькому колі у власному саду чи з сотнями гостей на узбережжі Італії - власне весілля є одним з найкрасивіших і найдорожчих днів у житті багатьох молодят. Весілля повинно бути не тільки добре спланованим, але й профінансованим. Ми зібрали найважливіші поради для фінансування весілля і покажемо, як ви можете легко спланувати свій бюджет.

Домашній офіс жінки на дивані

| ТОВ "ОВБ Алфінанц Україна"

Нове робоче місце: поради щодо роботи з дому

З сонячного балкона, зручно з дивана або за ідеально обладнаним письмовим столом – домашній офіс можна облаштувати будь-де вдома. Робота стає більш гнучкою і можна краще поєднувати своє особисте життя з роботою. Дізнайся все, що тобі потрібно знати про роботу вдома.